Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Απάντηση σε ισχυρισμούς και δηλώσεις
του πρ. Βουλευτή Εύβοιας, κ. Βαγγέλλη Αποστόλου,
σχετικά με τη πράξη εφαρμογής της συν Ζ.


1. Η κατασκευή πεζοδρομιών στη οδό Γ. Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια στου ενταγμένου στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας περ. Έξω Παναγίτσας και ήταν τεχνικώς αναγκαίο για την διευθέτηση των όμβριων υδάτων.
Το ανωτέρω έργο έτυχε όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, σε επίπεδο περιφέρειας και Υπ. Εσωτερικών, θα καταστεί δε απολύτως λειτουργικό με την.....
 ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, εξ ολοκλήρου πλέον της οδού, όπου θα προβλεφθούν οι κατάλληλες κλίσεις προς τα φρεάτια υποδοχής .
Επίσης είναι γνωστό ότι η κατασκευή τεχνικού έργου δεν θεμελιώνει εμπράγματα δικαιώματα, ούτε συνιστά χαριστική πράξη, γεγονός που προϋποθέτει πολεοδομικές παρεμβάσεις (π.χ τροποποίηση Σχ. Πόλης κ.λ.π).
2. Σύμφωνα με τις συνταγματικές μας διατάξεις για να υλοποιηθούν οι πολεοδομικές πράξεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση η σχετική πράξη εφαρμογής της συν Ζ, θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ιδιοκτησιών και επικειμένων. Συγκεκριμένα για την υλοποίηση της πράξης εφαρμογής της συν Ζ επί της οδού Γ. Παπανδρέου και για τα Ο.Τ 805Α και 739 εκκρεμούν αποζημιώσεις ιδιοκτησιών, πέραν των επικειμένων, όπως περιγράφεται κάτωθι :
Στο Ο.Τ 739 εκρεμμούν αποζημιώσεις σε (23) ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες.
Στο Ο.Τ 805Α εκρεμμούν αποζημιώσεις σε (33) ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από το από 25-2-2009 έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το Νομικό Τμήμα του Δ.Χαλκιδέων , κατόπιν εντολής του Δημάρχου Χαλκιδέων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην έγερση αιτήσεων για καθορισμό της αποζημίωσης των ιδιοκτησιών, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Περαιτέρω με εντολή του Δημάρχου Χαλκιδέων έχει συνταχθεί και ο πίνακας των επικειμένων που θα πρέπει να αποζημιωθούν.
Συνεπεία των ανωτέρω είναι προφανές ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αποζημίωση ιδιοκτησιών και επικειμένων, προκειμένου να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες στο Δ.Χ. για την εκτέλεση τεχνικών έργων, προς υλοποίηση της σχετικής πράξης εφαρμογής .
3. Η Δημοτική Αρχή έθετε και θέτει ως προτεραιότητα την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Για το λόγο αυτό κατά την περίοδο 2007 – 2010 κατεβλήθησαν αποζημιώσεις ιδιοκτησιών, σε ποσό που υπερβαίνει τα 4.000.000 ευρώ, σε συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Κατ’αυτό τον τρόπο απέκτησε κοινόχρηστες εκτάσεις, που προβλέπονται από το Γ.Π.Σ. για δρόμους, πλατείες, χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κινδύνευαν να επανέλθουν στους ιδιοκτήτες τους.
Σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα Γεωργιάδη, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1)Η Δημοτική Αρχή δεν δέχτηκε να προχωρήσει στην τροποποίηση του σχεδίου πόλης, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός κατεδαφίσεως και οικοδόμησης του κτιριακού συγκροτήματος.
2)Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επισκέφθηκε με υπηρεσιακά στελέχη δύο φορές τη τελευταία περίοδο την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, για τη διάσωση και το χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του κτιριακού συγκροτήματος.
3)Παρά το γεγονός ότι εγγράφως είχαμε γνωστοποιήσει στο Κ.Σ.Ν.Μ., ότι επιθυμούσαμε να παραστούμε στη συνεδρίαση του οργάνου, όταν θα συζητείτο ο χαρακτηρισμός ή μη του κτιριακού συγκροτήματος Γεωργιάδη, ο Δήμος Χαλκιδέων ουδέποτε ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.