Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Στην πορεία της ζωής μας θα τύχει σε όλους μας τουλάχιστον, για μια φορά να επισκεφθούμε έναν ψυχολόγο, είτε γιατί αντιμετωπίζουμε άγχος, προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε, διαζύγιο κ. ο. κ.
Ο Ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος, που είναι και ο κατάλληλος άνθρωπος να βοηθάει άτομα να μπορέσουν να.....
διαπραγματεύονται, αποτελεσματικά γενικώς κάθε είδους πρόβλημα που γίνεται σοβαρό, και επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο την ψυχική του υγεία
Ο ψυχολόγος –ψυχοθεραπευτής, δίνει έμφαση και ενδιαφέρον κυρίως στις κρυμμένες δυνάμεις ή δυνατότητες καθώς και στο υποστηρικτικό του περιβάλλον του ασθενή, στο σύστημα που ανήκει όπως (π. χ την καταγωγή του), τον τρόπο επικοινωνίας και συνδιαλλαγής του ασθενή, με αυτά τα περιβάλλοντα (συστήματα) τους ρόλους, τους κανόνες, και τους στόχους που υιοθετεί αλλά και στο στάδιο ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης στο οποίο και βρίσκεται. 
 Η διαδικασία της ψυχολογικής θεραπείας περιλαμβάνει, κυρίως διάλογο και σκέψη. Ο ενδιαφερόμενος αρχίζει να μιλά κυρίως για τον εαυτό του αλλά και για το πρόβλημα που τον απασχολεί, ενώ ο ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής του δίνει την δυνατότητα να σκεφθεί για ζητήματα που κατά τη άποψη του σχετίζονται με το πρόβλημα του ώστε να προτείνει νέες λύσεις. Ο διάλογος όμως του ειδικού με τον ασθενή δεν σταματά σε μια μόνο συνεδρία.
Μια φορά τη εβδομάδα τουλάχιστον θα πρέπει να πραγματοποιείται η συνεδρία διάρκειας 45-60 λεπτά της ώρας, καθώς θα κρίνει ο ειδικός και ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος, πόσες συναντήσεις θα είναι απαραίτητες, για να ολοκληρωθεί η όλη ψυχοθεραπεία.