Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Είναι, όλα δικά μου!!!


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Σωστή διαπαιδαγώγηση σημαίνει, να ακούτε πάντα με προσοχή τις απόψεις και τις εξηγήσεις του παιδιού σας, αλλά δίχως να διστάζετε να ορίζετε σαφή όρια και περιορισμούς στην συμπεριφορά του.  
Τα παιχνίδια είναι ένα φυσικό μέσο, με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, επικοινωνούν, εξερευνούν, και ανακαλύπτουν μέσα από αυτά, τον κόσμο το δικό τους. 
 Στην προνηπιακή-νηπιακή ηλικία μεταξύ 2 έως 4 ετών, έχουν ......
έντονο το συναίσθημα ότι όλα γύρω τους υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, και φυσικά νομίζουν ότι όλα τους ανήκουν. 
 Η ηλικιακή ανάπτυξη 2 έως 4 ετών, αναπτύσσεται νευροφυσιολογικά σε τέσσερις νευρογενετικές φάσεις σταδιακά, η εγκεφαλική ετοιμότητα, για την κατανόηση του εγώ, του άλλου, και το μοίρασμα.
Το μοίρασμα των παιχνιδιών στη ηλικία αυτή, είναι λίγο παράλογο με τον τρόπο σκέψης του παιδιού, γιατί όπως και αναφερθήκαμε παραπάνω νομίζει ότι όλα του ανήκουν. Τα παιδιά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν, ότι όταν αρνούνται να μοιραστούν κάτι με κάποιο άλλο πρόσωπο, προκαλούν ασυναίσθητα πάντα, εκνευρισμό. Παρ’ όλα ταύτα, εάν οι προσπάθειές που έχετε κάνει, ώστε να μάθει το παιδί σας να δανείζει τα πράγματα του αποτυχαίνουν συνεχώς μην θυμώσετε, για το λόγο ότι όταν το παιδί θα αντιλαμβάνεται ότι ο δανεισμός των παιχνιδιών του, δεν είναι αποχωρισμός, τότε θα τα δανείζει με περισσότερη ευκολία. Τέλος, είναι σημαντικό για εσάς τους γονείς να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία, και με λιγότερο άγχος, τις αντιδράσεις του παιδιού σας, και να μην αισθάνεστε ντροπή όταν δεν δανείζει τα πράγματά του. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, και εσείς, θα πρέπει να του δείχνετε εμπιστοσύνη και κατανόηση δίχως βέβαια να του μεταφέρετε ότι η συμπεριφορά του είναι σωστή.  
Ωστόσο, ανταλλάσω και μοιράζομαι, από τα 2 έως 4 έτη σημαίνει: παίρνω, δίνω, χάνω, περιμένω, θυμώνω, χαίρομαι, αγωνιώ και μαθαίνω ποιος είμαι.