Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ 
ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ

            Τα πανέμορφα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκόπελο και Αλόννησο επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο, π. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Διάκ. π. Μεθόδιο Φουντούλη, από την Παρασκευή 10 Ιουνίου έως την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011.
            Την Παρασκευή 10 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης μας και η συνοδεία του κατέπλευσαν στην Χώρα της ......
Σκοπέλου, όπου έγιναν δεκτοί από εκπροσώπους του Δήμου Σκοπέλου, αρκετούς χριστιανούς και τους Ιερείς των τεσσάρων Ενοριών, Πρωτοπρεσβ. π. Νικόλαο Κασσανδριανό – Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρεσβ. π. Κωνσταντίνο Καλλιανό, Πρεσβ. π. Χρήστο Λιθαδιώτη, Πρεσβ. π. Ευάγγελο Κεχριώτη και τον Διάκ. π. Ρηγίνο Νομικό από την Γλώσσα  Σκοπέλου, με τους οποίους συνεργάσθηκε για διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά ζητήματα. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τις δύο γερόντισσες Μοναχές Σοφρωνία και Ματρώνα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου.
            Το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου (Ψυχοσάββατο) ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Γεννήσεως του Χριστού Σκοπέλου, παρόντος και του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Γεωργίου Μιχελή. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μίλησε για την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως και την επικοινωνία πού υπάρχει μέσα στην Εκκλησία μεταξύ ζώντων και κεκοιμημένων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίκαιρο ζήτημα της καύσεως των νεκρών.

 
            Το μεσημέρι, αναχώρησαν με τη συνοδεία του για την Αλόννησο, όπου έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Βαφίνη, τον πρώην Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Βλάικο, τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και τους δύο Ιερείς της Νήσου, τον εφησυχάζοντα Αρχιμ. Γρηγόριο Τσάμαρη και τον Εφημέριο π. Αβραάμ Αποστολίδη.
            Το απόγευμα του Σαββάτου μετέβησαν στην Παλαιά Χώρα της Αλοννήσου, όπου στον Ι. Ν. Γεννήσεως του Χριστού, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τον Γάμο των Ευαγγέλου Θεοδοσόπουλου και Ανδρομάχης Γιαννιώτη. Το βράδυ συνεργάστηκε με τον π. Αβραάμ για ποιμαντικά και διοικητικά ζητήματα.
 
            Την Κυριακή 12 Ιουνίου (της Πεντηκοστής) το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, με την συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος. Στο κήρυγμά του, κατά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής της Πεντηκοστής, ενώ αμέσως μετά χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας και διάβασε, μαζί με τους συλλειτουργούντες Ιερείς, τις ενδιάτακτες ευχές.
            Μετά την Θεία Λειτουργία ο Επίσκοπος, μαζί με όλο το εκκλησίασμα, μετέβησαν στο παρακείμενο νέο Πνευματικό-Νεανικό Κέντρο της Ενορίας, όπου τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων του και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, που και στην πλέον απομακρυσμένη από το κέντρο Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργεί εστία για την σύναξη των νέων ανθρώπων, αλλά και τόπος στον οποίον μπορούν να καταφεύγουν όλοι οι Ενορίτες. Μάλιστα, εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του προς τον εφημέριο π. Αβραάμ, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας, την καλή του πρεσβυτέρα Ευγενία και όλους τους συνεργάτες και συνεργάτιδες τους για την πρωτοβουλία της δημιουργίας και λειτουργίας του νέου Πνευματικού Κέντρου.  Στη συνέχεια ο Ιερέας π. Αβραάμ ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην δημιουργία και λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, ενώ και ο Δήμαρχος κ. Βαφίνης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και συνεχάρη τον π. Αβραάμ για την αξιόλογη πρωτοβουλία του. 
 
            Στο νέο Πνευματικό Κέντρο παρετέθη πλούσια δεξίωση προς τιμήν όλων των παρευρεθέντων, στη διάρκεια της οποίας, τα παιδιά του κατηχητικού τμήματος έλαβαν την ευλογία του Ποιμενάρχου μας καθώς και αναμνηστικά δώρα και ενθύμια για τη συμμετοχή τους στις κατηχητικές συνάξεις της ενορίας μας.
Το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας, λειτουργεί όλο το χρόνο και φιλοξενεί:
 
1)      τις εβδομαδιαίες συνάξεις των Σχολών Γονέων με θέματα που αφορούν προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς κατά την παιδική και εφηβική ηλικία των παιδιών τους,
2)      τις εβδομαδιαίες συνάξεις μελέτης Αγίας Γραφής
3)      τις κατηχητικές συνάξεις των παιδιών του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου,
4)      τις εκδηλώσεις προβολών ταινιών,
5)      την προσφορά καφέ μετά από κάθε Θεία Λειτουργία,
6)      εκδηλώσεις με καλεσμένους ομιλητές,
7)      τη δανειστική βιβλιοθήκη της ενορίας μας με πάνω από 400 ελληνικούς τίτλους βιβλίων και 350 ξενόγλωσσα βιβλία,
8)      ηλεκτρονική βιβλιοθήκη συνδεδεμένη με πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής,
9)      εβδομαδιαίες συναντήσεις δημιουργικής απασχόλησης παιδιών κατά τους θερινούς μήνες με προβολές ταινιών, επιτραπέζια παιχνίδια, χειροτεχνίες κ.α.
 
            Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης και οι συνοδοί του Ιερείς αναχώρησαν και πάλι για την Σκόπελο, όπου το απόγευμα στις 7.30, στο προαύλιο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας Σκοπέλου έλαβε χώρα η Εορταστική Εκδήλωση Λήξης του φετινού κατηχητικού έτους, από τα παιδιά των Κατηχητικών των Ενοριών Γλώσσας, Λουτρακίου και Κλήματος Σκοπέλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τα 100 χρόνια από την κοίμησή του.
 
            Η γιορτή ήταν πραγματικά υπέροχη, αφού τα παιδιά με τα τραγούδια, τα σκετς, τους χορούς και τα ποιήματά τους καθήλωσαν κυριολεκτικά όλους τους θεατές, που κατέκλυσαν το προαύλιο του Ι. Ναού και την Πλατεία της Γλώσσας και καταχειροκρότησαν την σπουδαία αυτή προσπάθειά τους.  Συντονιστής της προσπάθειας αυτής, ήταν ο Εφημέριος της Ενορίας Αρχιμ. π. Αλέξιος Παπασταμούλος με την συνδρομή των Ιερέων π. Βαρσαμά Γλύνη - Εφημερίου Κλήματος, π. Νικολάου Σκιαθίτη – Εφημερίου Λουτρακίου, του Διακ. π. Ρηγίνου Νομικού, των Κατηχητών και Κατηχητριών, των υπευθύνων της Χορωδίας και του τμήματος Αγιογραφίας της Ενορίας, τους οποίος δημοσίως επαίνεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, μαζί με όλα τα παιδιά, τους γονείς τους και όλους τους κατοίκους των τριών Ενοριών. Παρομοίους επαίνους και συγχαρητήρια για το έργο της Τοπικής Εκκλησίας εξέφρασαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου, η Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας.
 
            Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προεξήρχε της Θείας Ευχαριστίας στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος Γλώσσας Σκοπέλου. Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπός μας, εξήγησε ότι όλοι καλούμαστε να ζούμε σύμφωνα με τον Τριαδικό τρόπο ύπαρξης, ως κοινωνία αγάπης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι που τελεί τα πάντα μέσα στην Εκκλησία και τα ιερά Μυστήρια.
            Μετά την Θεία Λειτουργία, όλοι οι συμμετέχοντες κάθησαν και στην υλική τράπεζα, στην αυλή της Εκκλησίας, ζώντας και με αυτό τον τρόπο το γεγονός της μεταξύ τους ενότητας.
            Σε όλες τις Ενορίες ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και οι συνοδοί του έγιναν δεκτοί με αισθήματα αγάπης και σεβασμού από όλους τους κατοίκους των Νησιών μας. Αγάπη, που πάντα, όπως τονίζει συνεχώς ο Επίσκοπός μας, αποτελεί πηγή χαράς και εσωτερικής ανάπαυσης.
            Και η ποιμαντική αυτή περιοδεία του Ποιμενάρχου μας, καλύφθηκε από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 FM). 
                                                                                                             
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ