Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Βιβλίο. Ένας καλός φίλος των παιδιών, και όχι μόνο!

Μια σχολική χρονιά εδώ και μερεσ έφτασε και πάλι στο τέλος της! 
Τέλος το πρωινό ξύπνημα, το διάβασμα, οι κύριες εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς ένα καλοκαίρι, όλο ανεμελιά περιμένει τους μικρούς μας φίλους.  
Εκτός, από το παιχνίδι, τη θάλασσα, τις βόλτες που λαχταρούν όμως τα....
παιδιά την περίοδο αυτή του καλοκαιριού, θα πρέπει εσείς οι γονείς να φροντίσετε να λαχταρούν και ένα άλλο είδος δραστηριότητας, που είναι το εξωσχολικό βιβλίο, το οποίο αφού κρατά συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους. 
Έτσι λοιπόν συμβαίνει και για το παιδικό βιβλίο, αφού μέσα από εκείνο το παιδί βρίσκει τρόπους μάθησης και ψυχαγωγίας. 
 Ένα βιβλίο είναι ικανό αρκετά, γι’ αυτό απαιτείται σωστή επιλογή, αποκλειστικά από τους γονείς, καθώς και όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά, διότι οι επιδράσεις που ασκεί στο παιδί είναι μεγάλες. 
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένα παιδί δεν έχει εμπειρία, ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε την κρίση της σωστής επιλογής ενός βιβλίου, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες. Ας αναλύσουμε όμως με λίγα λόγια την βοήθεια που προσφέρει στο παιδί «ένα καλό βιβλίο», και πώς επιδρά στην σκέψη του, αλλά και στο χαρακτήρα του. Αρχικά του ικανοποιεί την περιέργεια για γνώση, καθώς και το προβάδισμα στο κόσμο για να γνωρίσει άλλους λαούς, πολιτισμούς, κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
 Βέβαια, ο συνδυασμός της εικονογράφησης με το κείμενο έχει την ιδιαιτερότητα να προσφέρει διπλή αισθητική απόλαυση στα μάτια και στ’ αυτιά του παιδιού. Η επιρροή των λέξεων και των εικόνων απελευθερώνει και ταξιδεύει το παιδί στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί, να σκεφτεί μεγάλα ζητήματα που πιθανόν να βρει και λύσεις σε θέματα, που το απασχολούν. Ένα βιβλίο έχει την ισχύ να καλλιεργεί τη σκέψη, την κρίση και την φαντασία. Ένα παιδί εκτονώνεται να ικανοποιείται συναισθηματικά, ζώντας έμμεσα τα βιώματα των ηρώων, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνο. 
Το καλό βιβλίο είναι πηγή χαράς και συγκίνησης που του μεταφέρει τους κανόνες, τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας, όπως την αλήθεια, την εργατικότητα, την τάξη κλπ, που το βοηθά να ξεπεράσει τον εγωκεντρισμό και τις αδυναμίες του.
Ωστόσο, ένα παιδικό βιβλίο έχει τη δύναμη να μεταδώσει πολιτισμικές αξίες να μεταμορφώσει ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση.