Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Το άγχος μειώνει τις πιθανότητες, σύλληψης!

Το άγχος είναι βεβαιωμένο πλέον, ότι είναι ένας βασικός παράγοντας αιτίας, σύλληψης. Βρετανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά, πως το υψηλό επίπεδο άγχους καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας.  
Η μελέτη αυτή μέτρησε τα ....
«επίπεδα των ορμονών του στρες», σε γυναίκες που προσπαθούσαν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο, που διαπιστώθηκε, ότι οι γυναίκες με περισσότερο άγχος έχουν μειωμένες πιθανότητες, να μείνουν έγκυες, γεγονός που πιστεύεται ευρέως, που όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως τώρα!   
Από πρώτη έρευνα διεθνώς βρέθηκε, ότι ένας βιολογικός δείκτης (ορμόνη), τους στρες η αδρεναλίνη, όντως συνδέεται με την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η μελέτη σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρα Σεσίλια Πάιπερ του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility», (Γονιμότητα και Στειρότητα), σύμφωνα με το BBC και την «Ιντεπέντεντ», πιθανολογεί ότι η χαλάρωση βοηθά αρκετά ζευγάρια σε μεγάλο βαθμό, καθώς συστήνει περισσότερη έρευνα.
Η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, και το αλκοόλ είναι γνωστά πλέον, ως αρνητικά συμπτώματα στην πιθανότητα σύλληψης, ενώ η επίδραση του στρες φαίνεται να είναι σημαντικότερη αιτία.  
Η έρευνα αυτή απευθύνθηκε σε 274 υγιών γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών, που επιθυμούσαν να μείνουν έγκυες. Οι ερευνητές μέτρησαν στο σάλιο το επίπεδο των ορμονών, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα επίπεδα αλφαμυλάσης είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες σύλληψης, στην διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου τους, σε σχέση με όσες είχαν χαμηλό επίπεδο αδρεναλίνης. Δεν διαπιστώθηκε όμως η διαφορά ως προς την πιθανότητα εγκυμοσύνης, όσον αφορά την κορτιζόλη, που επίσης αποτελεί δείκτη χρόνιου στρες.
Όμως παρ όλα αυτά, σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρα Σεσίλια Πάιπερ συστήνει περισσότερη χαλάρωση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι τεχνικές χαλάρωσης, συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ή ακόμα γιόγκα και διαλογισμό βοηθούν, στην αποβολή του άγχους, καθώς προσφέρει μια ήρεμη και ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση στο ζευγάρι.