Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντώνιο Ρουπακιώτη

Θέμα: παροχή διευκρινήσεων σχετικά με το, υπό επεξεργασία, σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κατάργηση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων στον Νομό Ευβοίας και ειδικότερα του Ειρηνοδικείου Καρύστου.

Η συνεχιζόμενη φημολογία περί καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Καρύστου, στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των, «υπολειτουργούντων» Ειρηνοδικείων της χώρας, προκάλεσε τεράστια έκπληξη και ....
έντονη αγανάκτηση στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας.

Το Ειρηνοδικείο Καρύστου όχι μόνον δεν υπολειτουργεί, αλλά αντιθέτως έχει εντονότατη δικαστική δραστηριότητα, η οποία προκύπτει και αποδεικνύεται από τον όγκο των αστικών και ποινικών υποθέσεων που εκδικάζονται ετησίως, όπως επίσης και από την λειτουργία του ως Προανακριτικό Γραφείο.

Επισυνάπτεται για την ενημέρωση σας αναλυτικός πίνακας της δικαστηριακής ύλης του Ειρηνοδικείου κατά τα έτη 2007 – 2010, το οποίο, σημειωτέον, υφίσταται από το 1868.

Επιπροσθέτως, θέτω υπόψιν σας την παράμετρο της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της περιοχής, αφού το Ειρηνοδικείο Καρύστου είναι το μόνο στην Νότια Εύβοια, καλύπτει την ευρύτατη περιοχή από τον Καφηρέα έως τα όρια με το Αλιβέρι και η μετακίνηση προς την πλησιέστερη επόμενη έδρα Ειρηνοδικείου απέχει, κατά προσέγγιση, 3 ώρες.

Εξάλλου, δεν υπάρχει επαρκής συγκοινωνιακή σύνδεση κατά την έναρξη και μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευση σε άλλη έδρα, στην οποία θα πρέπει να μετακινούνται ετησίως, κατά προσέγγιση 3.000 πολίτες.
Κατά συνέπεια, η τυχόν κατάργηση του Ειρηνοδικείου Καρύστου, υποβαθμίζει την περιοχή, ταλαιπωρεί και επιβαρύνει με επιπλέον οδοιπορικά και δικαστικά έξοδα τους κατοίκους της και εν κατακλείδι τους στερεί την δυνατότητα να απευθύνονται στα όργανα της δικαιοσύνης σε βαθμό ουσιαστικής αρνησιδικίας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κος Υπουργός

Εάν,
  1. προτίθεται, αγνοώντας τα προαναφερθέντα, να καταργήσει το Ειρηνοδικείο Καρύστου και με ποιο αιτιολογικό;
  2. γνωρίζει ότι ο Δήμος Καρύστου είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει, δωρεάν, ιδιόκτητο κτίριο που θα αφαιρεί το κόστος εκμίσθωσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  3. ισχύει ότι η πολιτική συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων είναι απαίτηση της Τρόικας και προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τέτοιου είδους λανθασμένες και ανθελληνικές απαιτήσεις;

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ