Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Απάτη σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων με προπληρωμένες κάρτες

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστοποιήθηκε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, διερευνάται μεγάλος αριθμός καταγγελιών, που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και προπληρωμένες κάρτες τύπου «paysafe», που χρησιμοποιούνται για..... διαδικτυακές αγορές 

Ειδικότερα, οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των καταστημάτων (ψιλικών, mini market και περιπτέρων) αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες άγνωστα άτομα τούς έχουν τηλεφωνήσει και τους έχουν πείσει πείσει να προβούν στην έκδοση των συγκεκριμένων προπληρωμένων καρτών, ζητώντας τους τον κωδικό.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνται τους πελάτες και αφού ζητήσουν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, τεχνηέντως φωτογραφίζουν με κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό έκδοσης που αναγράφεται σε αυτήν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στη συνέχεια, προφασιζόμενοι την έλλειψη χρημάτων ή ότι δεν τους είναι τελικά απαραίτητη, την επιστρέφουν, ενώ τελικά προβαίνουν στη χρήση της, αφού έχουν ήδη καταγράψει με το κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό έκδοσής της, μέσω τού οποίου γίνεται η χρέωση.