Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Η συνέντευξη του Γιάννη Παπακωνσταντίνου στο onsports

Με αρκετή καθυστέρηση ξεκινά την Κυριακή (6/11) η Δ’ Εθνική και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου αναλύει στο Onsports τις δυσκολίες του πρωταθλήματος.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Εύβοιας και μέλος της Επιτροπής Δ’ Εθνικής της ΕΠΟ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα της κατηγορίας και το μέλλον της, ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την μείωση του εξοδολογίου των σωματείων, σε....
μια εποχή που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ξεκινά με καθυστέρηση και αρκετά προβλήματα το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Πώς βλέπετε την κατάσταση;
«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο. Ξέρουμε ότι το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής είναι το πιο… αιμοσταγές οικονομικά πρωτάθλημα που διοργανώνεται. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα που δυστυχώς δαπανούν οι παράγοντες, τα οποία για μένα κακώς δαπανούν γιατί είναι ερασιτεχνικό το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι πρέπει πως αυτό το πρωτάθλημα να αλλάξει εντελώς και να αλλάξει η δομή της Γ’ Εθνικής σε σύγκριση με τη Δ’ Εθνική. Πρέπει να υπάρξει μια κατηγορία με λίγους ομίλους που θα είναι καθαρά ερασιτεχνική. Πάντως, φέτος παρά τα προβλήματα ελπίζουμε να δούμε ένα καλό πρωτάθλημα, καθώς φιλοξενούμε ομάδες με μεγάλη ιστορία και δυναμική».
Κάτι ανάλογο προέβλεπε η πρόταση του κ. Πιλάβιου για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών που τέθηκε προς διαβούλευση τον περασμένο Μάρτιο, αλλά στη Γενική Συνέλευση, με τα όσα συνέβησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το καλοκαίρι, δεν συζητήθηκε. Θα επανέλθει αυτή η συζήτηση; Η Δ’ Εθνική, πάντως προχώρησε σε μια δική της αναδιάρθρωση…
«Εγώ πιστεύω πως στα τρία επόμενα χρόνια, η Γ’ Εθνική θα γίνει μια κατηγορία με τη Δ’ Εθνική. Γιατί δεν γίνεται να προχωρήσει άλλο έτσι η κατάσταση. Όταν τα σωματεία της Δ’ Εθνικής έχουν τέσσερα χρόνια να πάρουν επιχορήγηση από την Πολιτεία, όταν τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ δύσκολη καμπή, δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που επενδύουν από 100.000 εως 500.000 ευρώ στο μπάτζετ μιας ομάδας. Είναι ένα τεράστιο χάσμα που φαίνεται και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, καθώς δεν είναι επαγγελματική κατηγορία. Στη Β’ Εθνική μια ομάδα έχει ένα μπάτζετ 700.000 ευρώ και ελέγχεται φορολογικά, ενώ στη Δ’ Εθνική δεν υπάρχει μπορεί να υπάρξει έλεγχος».
Γιατί όμως η αναδιάρθρωση δεν συζητήθηκε τελικά στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, δεδομένων των προβλημάτων;
«Πέρα από τα θέματα που υπάρχουν φέτος, γιατί το ποδόσφαιρο περνάει μια δύσκολη καμπή, πιστεύω ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν χρειάζεται να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση, είναι θέμα συμβουλίων και Επιτροπών. Αλλωστε οι Επιτροπές και τα συμβούλια της ΕΠΟ είναι μέσα από τις Ενώσεις. Ολοι οι άνθρωποι που υπηρετούν το ποδόσφαιρο από αυτές τις θέσεις είναι ερασιτέχνες. Άρα, γνωρίζουν τι γίνεται σε κάθε γειτονιά, στον κάθε νομό. Οι Επιτροπές και οι Ενώσεις θα πρέπει να καταλάβουν πως σιγά-σιγά πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση και όχι με τη μια να αλλάξεις τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Και μετά για να παρθεί μια απόφαση οι Γ’ Εθνική και Δ’ Εθνική να γίνουν μια κατηγορία, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τη Football League. Είναι ξεχωριστή Ένωση».
Ποια η θέση της Football League σε αυτό το πλάνο αναδιάρθρωσης;
«Χωρίς να γνωρίζω τη θέση της Football League ακριβώς, νομίζω πως είναι σύμφωνη στο να μειωθούν οι ομάδες. Για τη δημιουργία μιας ενιαίας κατηγορίας δεν ξέρω την άποψή της».
Ηδη φέτος στη Γ’ Εθνική συμμετέχουν πολύ λίγες ομάδες, λόγω των εξελίξεων…
«Σε ένα πλάνο που είχαμε κάνει πέρυσι με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Δ’ Εθνικής, κ. Σαρρή, η Γ’ Εθνική θα γινόταν ένας όμιλος και στη Δ’ Εθνική θα υπήρχαν πέντε όμιλοι. Το σχέδιο αυτό το καταθέσαμε στην ΕΠΟ και συμφωνούσε και ο κ. Καλογιάννης (πρόεδρος της Football League). Το πνεύμα της Επιτροπής της Δ’ Εθνικής και με τον κ. Σαρρή και τον κ. Τοπολιάτη που ανέλαβε φέτος, ήταν ότι πρέπει να προβιβαστούν στη Γ’ Εθνική και οι δέκα πρωταθλήτριες ομάδες της Δ’ Εθνικής, για να αλλάξει ο χάρτης του ποδοσφαίρου. Να μπουν πιο υγιείς ομάδες, καθώς είδαμε τι συνέβαινε στις επαγγελματικές κατηγορίες. Δεν είναι κακό να αλλάξει το ποδόσφαιρο και να προχωρήσει. Εξάλλου, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι υγεία και αποτελεί κοινωνική άμυνα και πρέπει να το στηρίξουμε».
Στη Δ’ Εθνική πάντως, έχει αποφασιστεί ένα πλάνο μείωσης των ομάδων…
«Του χρόνου θα είναι 6 όμιλοι των 16 ομάδων με 96 ομάδες. Αυτό το πλάνο έχει εγκριθεί. Τώρα το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά δεν το ξέρουμε ακόμη. Δεν γνωρίζω σε τι συμφωνίες θα έρθει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, με τον πρόεδρο της Football League, για να προχωρήσουν σε συγχώνευση. Υπάρχει η σκέψη να ενωθούν οι δύο κατηγορίες σε μια και να υπάρχουν τέσσερις όμιλοι και μετά βλέπουμε. Και να γίνει πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ. Και η Β’ Εθνική βλέπουμε πως δεν μπορεί να σταθεί ως επαγγελματική κατηγορία και υπάρχει η σκέψη να γίνει ημιεπαγγελματική. Αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τους προέδρους των επαγγελματικών Ενώσεων».
Τα οικονομικά προβλήματα πάντως στην κατηγορία είναι σημαντικά και ήδη κάποιες ομάδες αν και δήλωσαν συμμετοχή τελικά δεν θα κατέβουν. Η Επιτροπή τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό;
«Εμείς σαν Επιτροπή Δ’ Εθνικής αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση, γι’ αυτό είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔ, κ. Σαρρή. Πέρυσι είχε αποφασίσει το ΔΣ της ΕΠΟ να κοπεί η ημεραργία των διαιτητών και παρατηρητών και θέλουμε να δούμε αν και φέτος θα ισχύσει το ίδιο μέτρο. Επίσης αποφασίστηκε, το ποσό που θα εισπράττει ο παρατηρητής αγώνα να μην υπερβαίνει τα 120 ευρώ. Άσχετα με την απόσταση που θα διανύσουν, το ανώτερο ποσό που θα εισπράττουν θα είναι αυτό, το οποίο φυσικά θα είναι μικρότερο, αν είναι μικρότερη η απόσταση.
Ζητήσαμε αν θέλουν να παίζουν διαιτητές από την ίδια Ένωση σε ένα παιχνίδι, κάτι που πρέπει να το δεχτούν και οι ομάδες. Αν γίνει αυτό θα μειωθεί σημαντικά το εξοδολόγιο. Επίσης, ζητήσαμε να ορίζονται παρατηρητές από την ίδια Ένωση, ώστε να μειώνεται το κόστος. Όλα αυτά τα συζητήσαμε με την ΚΕΔ και άπτονται του συμβουλίου για να το αποφασίσουν».
Το γεγονός ότι στην ΚΕΔ πρόεδρος είναι πλέον ο κ. Σαρρής, που έχει περάσει από την Επιτροπή της Δ’ Εθνικής, βοηθά να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα που υπάρχουν;
«Σίγουρα. Εχουμε πολύ καλή σχέση με τον κ. Σαρρή και είναι σημαντικό που στην επιτροπή της διαιτησίας είναι ένας παράγοντας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και δεν είναι τυχαίο που και η UEFA έχει επικεφαλής στις επιτροπές διαιτησίας μέλη ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών. Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο, μια αλυσίδα είναι οι παίκτες, παράγοντες, προπονητές και διαιτητές και πρέπει να συνεργάζονται. Και για όλα τα κακά δεν φταίνε οι διαιτητές, αλλά εμείς οι παράγοντες που ψάχνουμε εχθρούς. Ολοι οι διαιτητές κάνουν λάθη, αλλά εμείς στεκόμαστε σε αυτά και όχι στα λάθη των παικτών που χάνουν τα γκολ».
Εδώ και οκτώ χρόνια είστε πρόεδρος και στην ΕΠΣ Εύβοιας. Φέτος μια ομάδα της Ένωσής σας, συμμετέχει στη Football League, ο Ηρακλής Ψαχνών…
«Στην Εύβοια, ο κόσμος διψάει για ποδόσφαιρο. Είχε πολλά χρόνια να δει ομάδα στην επαγγελματική κατηγορία. Από τότε που ανέλαβα πρόεδρος, ζήσαμε δύο φορές ένα δράμα, να τα παρατήσουν από τις επαγγελματικές κατηγορίες δύο ομάδες της Χαλκίδας, ο Λήλας Βασιλικού και η Χαλκίδα. Ο Ηρακλής Ψαχνών έδειξε μια συνοχή. Μπήκαν στην ομάδα άνθρωποι που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο καλά και υπάρχει ηρεμία, ενώ η ομάδα χαίρει της στήριξης όλου του νομού, καθώς έρχονται φίλαθλοι από την Κάρυστο ως την Αιδηψό στα Ψαχνά».