Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΟΚ


Τη στήριξη για τη συζήτηση που θα γίνει για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.
Σύμφωνα με τις πηγές της Ιπποκράτους, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας στη συνεδρίαση. Συνοψίζοντας την κεντρική ιδέα από αυτή τη συζήτηση, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «η μάχη που....

θα δοθεί τώρα είναι για την προγραμματική συμφωνία» και συμπλήρωναν πως «θα απαιτηθεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες λειτουργίας». Σημείωναν δε ότι «πρέπει να μπούμε πλέον δυναμικά στη διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος, σε όποια σημεία γίνεται».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσον αφορά στον αριθμό των περίπου 2.000 εργαζόμενων που, όπως ανακοινώθηκε, θα εργαστούν κατά την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη μεταβατική κατάσταση, οι 150-200 εξ αυτών θα αφορούν στα μουσικά σύνολα για τα οποία θα διαμορφωθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός είναι περίπου ο αριθμός εργαζομένων που αναμένεται να επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα.

Ως προς αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Βενιζέλος στις συζητήσεις μεταξύ των τριών αρχηγών έδινε από την αρχή τη μάχη της «επόμενης ημέρας» για τους εργαζόμενους. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, από τους υπόλοιπους 650, από το σύνολο των 2.650 εργαζομένων που είχε η ΕΡΤ, οι περίπου 400 ήταν εργαζόμενοι που είχαν και δεύτερη εργασία, άλλοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση, ενώ κάποιοι άλλοι προσελήφθησαν κατά τον τελευταίο χρόνο.    

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιτροπή προσωπικοτήτων, που θα εγγυάται το νέο σχήμα και την ανεξαρτησία του μεταβατικού σχήματος, αναμένεται να συσταθεί εντός του 10ημέρου και πως εάν κρίνει η επιτροπή ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, ο πρωθυπουργός συμφωνεί με αυτό.

Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ., μεταξύ αυτών που τοποθετήθηκαν, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, «με την τροπή που πήραν τα πράγματα» (υπονοώντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ), ενώ τόνισε τη σημασία μιας ουσιαστικά επικαιροποιημένης συμφωνίας.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Θοδώρα Τζάκρη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εφόσον σταθεί αυτή η κυβέρνηση, ενδέχεται να μην πάει πολύ μακριά», λόγω, όπως είπε, των ανοικτών ζητημάτων οικονομικής φύσης που θα έχει μπροστά της για να αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα.