Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΑΡ

Να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει την κυβέρνηση ανάλογα με την περίπτωση και με βάση την κεντρική κατεύθυνση.
Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε η πλειονότητα των μελών της ΚΟ -αν και υπήρξαν και αντίθετες φωνές- γεγονός που....

ανοίγει το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΚΟ και στην Εκτελεστική Επιτροπή (δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες) για εάν πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 11 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο (Ψαριανός και Οικονόμου), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή υπέρ της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη και κατά της πρότασης έξι μέλη.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι μετά την απόφαση για απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι για το αντικείμενό του, την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, θα μιλήσει μόλις οριστικοποιηθεί η παραίτησή του.


Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης (Δικαιοσύνης), ο Αντώνης Μανιτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Φωτεινή Σκοπούλη (υφυπουργός Υγείας) και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας).
Επίσης, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονταν έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς.
Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ότι το κόμμα θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή.

Μετά την συνεδρίαση ο Δ.Χατζησωκράτης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίζει για την στήριξη ή μη ανάλογα με την περίπτωση και με βάση της κεντρική κατεύθυνση.

Σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι απόφαση θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.

Πάντως, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ δεν έλειψαν οι διαφωνίες για την απόφαση απόσυρσης του κόμματος από την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική στον Φώτη Κουβέλη.

Παρά τις διαφοροποιήσεις δεν τέθηκε θέμα στήριξης στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη.

Ο ανασχηματισμός

Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, Μαξίμου και Ιπποκράτους θα προχωρήσουν τώρα στις τελικές αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Εντός της ημέρας αναμένεται συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για το εάν ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ή και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ανασχηματισμός, που δεν θα αφορά μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τοποθετείται μέσα στο Σαββατοκύριακο.