Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΚA΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2013 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΚA΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2013 ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΝΕΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού άρχισαν στην Πόλη της Χαλκίδος οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», τα.... οποία έχουν πλέον καταστεί θεσμός ιερός και σεβάσμιος για την Τοπική μας Εκκλησία.
Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.
Με προεξάρχοντα, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, η Πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013 το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της «Δεξιάς» από τον Νέο Πύργο της Ιστιαίας, στα πλαίσια των φετινών ΚΑ΄ Δημητρίων 2013.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Δεξιάς, στολισμένη και τοποθετημένη σε στρατιωτικό όχημα, συνοδευομένη από τον Αρχιμ. Τίτο Γερονικολό, Εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Πύργου, τον Aρχιμ.  Ιωάννη Βουτσιλάκο, Ιεροκήρυκα της περιοχής και κατοίκους του Ν. Πύργου, όπου φυλάσσεται ευλαβικά στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, ήλθε στην Εύβοια από τους πρόσφυγες που προέρχονταν από το χωριό Πύργος της Κωνσταντινούπολης, το 1924.
Στην πλατεία Ηρώων Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μετά την τελεσθείσα Ιερά Δέηση, προσεφώνησε καθηκόντως την Παναγία μας.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευσέβεια και το ήθος των προσφύγων, οι οποίοι αν και ξεριζώθηκαν από τον Τόπο τους, δεν εγκατέλειψαν την «ψυχή της ψυχής τους», τα ιερά και όσια της Πίστεως και του Γένους, τα οποία εκόμισαν μαζί τους στη νέα Πατρίδα.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την ονομασία της Παναγίας ως «Δεξιά», λέγοντας ότι προέρχεται από την απεικόνιση του Χριστού να βαστάζεται στο δεξί χέρι της Παναγίας, ενώ ανέφερε, ακόμη, ότι ονομάζεται και «Δέξα», όπως ο συγγραφέας Ν.Γ. Πεντζίκης αναφέρει, αφού δέχεται τα αιτήματα και τους στεναγμούς όλων των ανθρώπων. 
Στη συνέχεια η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, εψάλη η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2013. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες καθώς και ποικίλες πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.
Οι Εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, κάθε χρόνο σημαίνουν πνευματικό συναγερμό στην Πόλη μας, αλλά και ευρύτερα στην Ιερά Μητρόπολη, αφού ο Μητροπολιτικός μας Ναός αποτελεί το κέντρο της Λατρευτικής προσφοράς της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητος, μέσα από την καθημερινή επιτέλεση της Θείας Λειτουργίας, την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών, την καθημερινή διακονία του θείου λόγου από έμπειρους και φωτισμένους ιεροκήρυκες, την τέλεση των Ακολουθιών του νυχθημέρου και την απόδοση των Ύμνων από έμπειρους και καταρτισμένους Ιεροψάλτες.
Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν για όλους μας, σημαντικές δυνατότητες προσεγγίσεως στο γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο σημαίνεται και κατεξοχήν φανερώνεται στα Ιερά Μυστήρια και την συνεχή προσευχή.
Σημειώνεται ότι το ερχόμενο έτος 2014 είναι αφιερωμένο από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος στους πρόσφυγες, που, εξαιτίας της λεγομένης «ανταλλαγής των πληθυσμών», ξεριζώθηκαν από τα Μικρασιατικά Χώματα και μεταφυτεύτηκαν στο ευλογημένο Νησί της Εύβοιας.