Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Υπογράφηκε η σύμβαση

Αναπαλαιώνεται το κτίσμα του παλαιού κοινοτικού καταστήματος Δροσιάς

Υπογράφηκε, την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, από τον Δήμαρχο Θανάση Ζεμπίλη και τον εργολήπτη Γιώργο Παλόγο, η σύμβαση για το έργο Αναπαλαίωσης του Παλαιού Τοπικού Κοινοτικού Καταστήματος Δροσιάς.
Το έργο αφορά στην αναπαλαίωση του ....
παλαιού Κοινοτικού Καταστήματος Δροσιάς ώστε να λειτουργήσει ως τοπικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο θα στεγαστεί η τοπική πολιτιστική συλλογή παραδοσιακών φορεσιών και το αρχείο των Κοινοτήτων Χαλίων (από το 1912) και ......Δροσιάς (από το 1962).
Αποτελεί έργο-δράση που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader (μέτρο «Ανταγωνιστικότητα», άξονας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013).

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 84.847,07 ευρώ ( συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος εργολήπτης να ανέρχεται στο 43%.
Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί το παραμικρό, αφού στα έργα ΟΤΑ, το σύνολο του κόστους καλύπτεται κατά 85% από την Κοινοτική (μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και κατά 15% από την Εθνική (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) συμμετοχή.

Η κατασκευή δε του έργου έχει χρονικό ορίζοντα παράδοσης εντός 8 μηνών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Προβλέπεται η ανακατασκευή (συντήρηση και ανακαίνιση) του υφιστάμενου κτηρίου, κατασκευής του 1910 από λιθοδομή πάχους 70 εκατοστών, με προσθήκη δώματος το 1950.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν: αρμολογήματα πέτρας (προς ανάδειξή της), αντικατάσταση της στέγης (με διατήρηση της υπάρχουσας περιμετρικής διακοσμητικής κεραμικής κορνίζας), καθαιρέσεις και αποκαταστάσεις των επιχρισμάτων, τοποθέτηση ξύλινων κουφωμάτων, μόνωση και στεγανοποίηση του δώματος, αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων από ξύλινα, αντικατάσταση των δαπέδων του εξώστη και επίστρωσή τους με πέτρα Καρύστου, αντικατάσταση των μαρμαροποδιών από λευκό μάρμαρο κ.α..

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το κτίσμα αποτελεί το πλέον κατάλληλο για χρήση του ως Πολιτιστικού Κέντρου, λόγω τόσο της θέσης του όσο και του γεγονότος ότι επί χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους πολίτες.

Το αναπαλαιωμένο κτήριο

- θα στεγάσει την έκθεση της τοπικής συλλογής παραδοσιακών φορεσιών (με την προμήθειά τους, όπως και μικροφωνικής εγκατάστασης, συνολικού κόστους 18.960,45 ευρώ να καλύπτεται επίσης από το πρόγραμμα Leader, για την ενίσχυση του έργου του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Δροσιάς) και

- θα φιλοξενήσει το αρχείο των Κοινοτήτων Χαλίων (από το 1912) και Δροσιάς (από το 1962).

Σημειώνεται ότι, το κτήριο του Παλαιού Τοπικού Κοινοτικού Καταστήματος έχει πρόσωπο και επαφή στην Πλατεία Ζυγομαλά, την κεντρική πλατεία της Δροσιάς, οι εργασίες ανάπλασης της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με την ολοκλήρωση της επέκτασης και της ανάπλασης της πλατείας, το κτήριο θα ενσωματώνεται στο νέο οριοθετημένο περίγραμμά της και θα έχει εμπρός του ενιαίο πλάτωμα ενώ με τον επιμελημένο φωτισμό ανάδειξής του, θα δεσπόζει στην ανανεωμένη πλατεία. Πλατεία και κτήριο θα συγκροτούν χρηστικό και αισθητικό σημείο αναφοράς για τη Δροσιά και τους πολίτες της.