Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση απέστειλε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, ζητώντας να επισπευσθούν οι ενέργειες προς υλοποίηση των δεσμεύσεων του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε, το σαρωτικό κύμα της ακραίας αποβιομηχάνισης και της δυσθεώρητης ανεργίας που έχει πλήξει την περιοχή της Χαλκίδας, αφήνει πίσω του εργοστάσια σε αναστολή λειτουργίας και εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας.
Εργαζόμενους χωρίς πληρωμή των δεδουλευμένων, άνεργους χωρίς .....
απόλυση, χωρίς αποζημίωση, χωρίς επίδομα ανεργίας στα εργοστάσια της Shelman, της Neoset και της Interkem. Εργαζόμενους χωρίς εργασία, με το 5% προς απόλυση κάθε μήνα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας). Και εργαζόμενους απλήρωτους επί 17 μήνες στο εργοστάσιο των Ελληνικών Σωληνουργείων (πρώην Τσαούσογλου). Φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται καθημερινά – όπως π.χ. στην περίπτωση των καταστημάτων Sprider- με δραματικούς ρυθμούς σε μια περιοχή που τα λουκέτα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Η παραγωγική διαδικασία έχει παραλύσει, οι άνθρωποι καθημερινά φτωχοποιούνται και ο φαύλος κύκλος μιας πρωτόγνωρης ύφεσης συνεχώς ανατροφοδοτείται. Ο κοινωνικός ιστός οδηγείται σε αποσύνθεση και η τοπική οικονομία ακρωτηριάζεται θανάσιμα.
Η περιοχή της Χαλκίδας αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια στις ανθρωποθυσίες της ανεργίας και της κοινωνικής ερημοποίησης.
Κύριε Υπουργέ,
τα προβλήματα των εργαζομένων απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Το σύνολο των φορέων της περιοχής, βιώνουμε το μέγεθος της συντελούμενης καταστροφής και αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να δράσουμε, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρήσαμε πως ήταν η συνάντησή μας στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προ δεκαπέντε ημερών.
Οι δεσμεύσεις σας όμως για άμεσες ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φλέγοντος προβλήματος, θα πρέπει να επισπευσθούν:
1. Τόσο οι τριμερείς συναντήσεις, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην πλευρά των εργοδοτών.
Ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει, όπως σας προτάθηκε ήδη, η συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής (από τα Υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών).
2. Όσο και οι ειδικότερες παρεμβάσεις σας για κάθε μια από τις επίμαχες επιχειρήσεις.
Κύριε Υπουργέ,
Σημειώνεται ότι, στο μεσοδιάστημα, από τη μεταξύ μας συνάντηση μέχρι σήμερα, είχαμε την αστυνομική επέμβαση για τη λήξη της κατάληψης του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Και ασχέτως της αντίληψης του καθενός για τις συμβολικές και ουσιαστικές μορφές αντίδρασης και επικοινωνίας των προβλημάτων τους που επιλέγουν οι εργαζόμενοι, θα συμφωνείτε ότι η επίδειξη αυταρχισμού και η επιβολή μέτρων καταστολής σε βάρος τους, δεν αποτελεί λύση.
Όταν μάλιστα –κατά τη δικαιολογημένη αντίληψη της κοινωνίας (που συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και αξιοπρέπεια)- οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών αντιμετωπίζονται ουσιαστικά με απάθεια και το μέγεθος των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της καιροσκοπικής δράσης τους είτε αγνοείται είτε δεν υπολογίζεται …
Κύριε Υπουργέ,
με την παρούσα επιστολή, σας τονίζω και πάλι την ανάγκη συνεχούς ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής μας και επίδειξης πραγματικού ενδιαφέροντος για τις αγωνίες των ίδιων, των οικογενειών τους μα και όλης της τοπικής κοινωνίας.
Θεωρώ δε ότι άμεσα θα έχουμε νέα ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από πλευράς σας.»