Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
 Με επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Το εσπέρας της Τρίτης 12 Νοεμβρίου 2013 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και ....Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού  κ. Δανιήλ, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Ηλίουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου,  Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Ζακύνθου κ. Διονυσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της ομόρου Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου.
Τον λόγο κήρυξε θαυμάσια ο χοροστατών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του όρου «πατήρ», με αφορμή την μνήμη του ιερού πατρός Ιωάννου του Χρυσοστόμου και στην δυνατότητα της θείας υιοθεσίας που ο Θεός μας χαρίζει. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί με γεμάτους αγάπη λόγους και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.
Στον Εσπερινό παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Λάμπρο Γκάνη, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία,  τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τ. Βουλευτής κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Γεώργιος Συρίμης, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος κ. Σπυρίδων Αθανασίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδος κ. Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κ.ά.
Στην Απόλυση του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε για την συγκίνηση που του προσέδωσε η παρουσία των αγίων Ιεραρχών στην Μητρόπολή μας για τα ονομαστήριά του, δεν παρέλειψε, με πολλή εγκαρδιότητα, να ευχαριστήσει και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους, ενώ έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα και το πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του και Γέροντός του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου του Α΄.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, στον Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Ηλίουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου  και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή αρκετών Ιερέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, ο οποίος με ρητορική δεινότητα και εκκλησιαστικό ύφος αναφέρθηκε στο πρόσωπο και την διδασκαλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, περιγράφοντας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μητροπολίτης μας, την «καρδιά» του Αγίου αυτού της Εκκλησίας μας. Παράλληλα, ο άγιος Καθηγούμενος ευχήθηκε με πολλή υιική αγάπη, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Χαλκίδος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι έψαλλαν θαυμασιώτατα τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο. Επιπλέον, παρεκάλεσε όλους να τον θυμούνται στις προσευχές τους και να παρακαλούν το Θεό, ώστε να του δίνει την δύναμη κι εκείνος «να θυμάται», όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι όλα τα καλά και αγαθά οφείλονται στο Θεό, όλα τα καλά που οι άνθρωποι του προσφέρουν και ότι από κάπου χαμηλότερα ξεκίνησε την πορεία του και, τέλος, να λησμονεί όσα δεν ωφελούν τον ίδιο και την Εκκλησία.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητριος Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Ερετρίας κ. Βασίλειος Βελέντζας, ο κ. Άγγελος Πνευματικός, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Αικατερίνη Καραμάνου κ.ά.
Όπως έχει καθιερώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εδώ και πολλά χρόνια, δεν παρετέθη επίσημο γεύμα, παρά μόνον ο Άρτος και το καθιερωμένο εόρτιο γλυκό κέρασμα προς όλους, στην Εκκλησία.
Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας - Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Παύλου Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα.
 Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι τα το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κληρικοί εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, με συνεργάτες τους, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του Δήμου Χαλκιδέων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Αναγνώστου, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., ο κ. Ιωάννης Συμεωνίδης, Χαλκιδεύς, που κατοικεί μόνιμα στην Νέα Υόρκη, αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, παιδιά αρκετών Ενοριακών Κατηχητικών και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, τρόφιμοι των Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.
Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.