Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Το νέο Δημοτικό Πάρκο «Μητροπολίτου Γρηγορίου Πλειαθού» στην περιοχή του Βούρκου

Από τόπος ερειπίων μεταμορφώθηκε σε πνεύμονα πρασίνου

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης και παραδόθηκε προς χρήση στους πολίτες το νέο δημοτικό πάρκο μεταξύ του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου και του συγκροτήματος των ΕΠΑΛ, στην περιοχή του Βούρκου.
Πρόκειται για έκταση άνω των 4 στρεμμάτων (στο Ο.Τ. 439Β) που το 2008, κατά την πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής, απελευθερώθηκε με την κατεδάφιση των εντός αυτής αυθαιρέτων κτισμάτων. Και τώρα, στη λήξη της δεύτερης θητείας της....

Δημοτικής Αρχής, παραδίδεται, μεταμορφωμένη από τόπο ερειπίων σε όμορφο πάρκο, αναβαθμίζοντας την περιοχή του Βούρκου και την είσοδο της πόλης από την Υψηλή Γέφυρα.
Το έργο [ προϋπολογισμού 470.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), με την έκπτωση που προσέφερε η ανάδοχος κοινοπραξία «Νικ. Κουτσοστάθης – Στ. Ζαμπάς – Γιωργ. Στρουμπούλης» να ξεπερνάει το 46% ]
περιελάμβανε
- κατασκευή πεζοδρομίων, στις τρεις πλευρές του οικοδομικού τετραγώνου και κρασπέδου, στην τέταρτη πλευρά (οδός Αντιγόνου) καθώς και εσωτερικών διαδρόμων από κυβόλιθους, που θα συνδέουν τους περιμετρικούς δρόμους,
- διαμόρφωση χώρων πρασίνου, με εξυγίανση του εδάφους, διάστρωση κηπευτικού χώματος, εγκατάσταση αυτοματοποιημένου αρδευτικού συστήματος, σπορά χλοοτάπητα και φύτευση δέντρων και θάμνων,
- εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και
- δημιουργία καθιστικών χώρων και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.
Με την ολοκλήρωση και παράδοση σε χρήση του νέου αυτού δημοτικού πάρκου, η πόλη απέκτησε ακόμη ένα διαμορφωμένο πνεύμονα πρασίνου, στο πλαίσιο του κορυφαίου στόχου της Δημοτικής Αρχής για διαρκή
αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ενώ, η αναμορφωμένη όψη του χώρου, συμβάλλει στη βελτίωση της εισόδου της πόλης και της εικόνας της στους επισκέπτες της.
Συνολικότερα δε, η ανάπλαση του Ο.Τ. 439 Β στον Βούρκο, σε συνδυασμό με τις συντελεσθείσες αναπλάσεις της περιοχής στην Υψηλή Γέφυρα, της περιοχής Αγίου Κωνσταντίνου, του Πάρκου Λαού και της πλατείας Βεργή
(Αγίου Σπυρίδωνος), συνιστούν δομημένη ενότητα παρεμβάσεων αισθητικής αναβάθμισης και λειτουργικότητας κοινοχρήστων χώρων, που απλώνεται περιφερειακά από τον Άγιο Ιωάννη έως τον Βούρκο και τέμνει την είσοδο της πόλης από την Υψηλή Γέφυρα.ΠΑΡΚΟ «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΛΕΙΑΘΟΥ»
Το νέο Δημοτικό Πάρκο στην περιοχή του Βούρκου, ως απότιση και απόδοση τιμής στην αγαθή μνήμη του, φέρει το όνομα του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Γρηγορίου Πλειαθού.
Πρόκειται για σεβάσμια και ευγνώμονα εκπλήρωση οφειλής έναντι του Ιεράρχη που ποίμανε τη Μητρόπολη Χαλκίδας επί περίπου μισό αιώνα (1923-1968) και «ηγαπήθη από τον Λαόν, όσο ουδείς άλλος Ιεράρχης».
Γεννηθείς το 1891 στο Τριαντάρο Τήνου, ο Γρηγόριος Πλειαθός εξελέγη μητροπολίτης Χαλκίδας, Ξηροχωρίου (Ιστιαίας) και Βορείων Σποράδων τον Δεκέμβριο του 1922 και ενθρονίστηκε στον μητροπολιτικό ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδας στις 23 Μαρτίου 1923, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Σε όλη τη διάρκεια της ποιμαντικής διακονίας του, διατήρησε αμείωτο το νεανικό ζήλο, τη διάθεση προσφοράς και την παρουσία του δίπλα στον ανθρώπινο πόνο. Με την ιεροπρέπεια, την προσωπική ακτινοβολία, τη μόρφωση, την ευγένεια της ψυχής και τη γλυκύτητα του παρηγορητικού λόγου του, πρωτοστάτησε σε κάθε πνευματική κίνηση και φιλανθρωπική δραστηριότητα, ήταν πάντα παρών όπου η κοινωνική ανάγκη τον καλούσε.
Μετατρέποντας τη Μητρόπολη σε δραστήριο κοινωνικό παράγοντα και αποτελώντας ο ίδιος το παράδειγμα προσφοράς, αποδείχθηκε προστάτης των πτωχών και πασχόντων.
Όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος στο εισαγωγικό του σημείωμα στο αφιερωματικό ημερολόγιο της Μητρόπολης για το 2013:
«…ο Γρηγόριος εδόξασε τον επισκοπικό θρόνο της Τοπικής μας Εκκλησίας, καίτοι τις βαθμίδες αυτού του θρόνου πολλές φορές ανήλθε στενάζων και οδυρόμενος και κινδυνεύων, πάντοτε όμως ως πιστός Αρχιερεύς τα προς τον Θεόν. Το ποίμνιό του εποίμανε μετά πάσης σοφίας και συνέσεως και επιστήμης. Όχι «εν ράβδω σιδηρά» αλλά δια του ποιμενικού του αυλού, γενόμενος «τοις Ιουδαίοις ως Ιουδαίος, τοις υπό νόμον ως υπό νόμον, τοις ανόμοις ως άνομος, τοις ασθενέσιν ως ασθενής, τοις πάσι γέγονε τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώση» (Α΄ Κορινθίους 9, 20-22)»
Στις 08/11/1968, με Βασιλικό Διάταγμα βάσει Συντακτικής Πράξης του Δικτατορικού Καθεστώτος, απομακρύνεται από τον επισκοπικό θρόνο. Όμως, ο διάδοχός του Νικόλαος Σελέντιος επιθύμησε την κοινή τους ουσιαστική παρουσία στη Μητρόπολη, έως και το θάνατο του, στις 23/07/1971.
Ο τάφος του βρίσκεται στο προαύλιο του ναού του Ορφανοτροφείου στη Έξω Παναγίτσα και προτομές του στην Πλατεία Αθανάτων και προ του Εβραϊκού Νεκροταφείου.
Τα λόγια του ιδρυτή του «Πανευβοϊκού Βήματος», Ιωάννη Παπαγρηγορίου στην εκφώνηση του επικηδείου του αοιδίμου μητροπολίτη, εξέφρασαν κατά άριστο τρόπο την κοινή συνείδηση των Χαλκιδέων για τον Μητροπολίτη
Γρηγόριο Πλειαθό:
«… Έζησε μέσα στην Κοινωνία και την Εκκλησία τη ζωή του, ουχί εκ του μακρόθεν και από του ύψους της Αρχιερωσύνης αλλά κοντά εις τους πονεμένους, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μοχθούντες, εζυμώθη με
τις χαρές και τις λύπες του ποιμνίου του, εδοκίμασε μαζί του τας στερήσεις \και τα δεινά … Ανεδείχθη υπέρλαμπρος Ιεράρχης. Η ζωή του, η δράσις του , \οι αρετές του, τον ανεβίβασαν εις την συνείδησιν του Λαού, τον κατέστησαν \ιδεώδη και ανεπανάληπτον Ποιμενάρχην, όπως τον θέλει η Εκκλησία και ο Λαός...»