Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Σε επιστράτευση οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ«Άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος η απεργία»


 Μετά την ολιγόωρη προθέσμια που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επιτάξη των υπηρεσιών τους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική.... εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
» Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.
» Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».
Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου.
Η δικαστική απόφαση, που έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ παράνομη και καταχρηστική, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.
Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.
Πάντως, τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιστράτευση είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως αν η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφαρμοστεί, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.
 

Τυπώνονται τα φύλλα πορείας
Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου τυπώνονται στο Εθνκό Τυπογραφείο τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους εργαζομένους. Το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει όλο το Σαββατοκύριακο, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητοστάκη.