Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 2η ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Ο Τομέας Ποιμαντικής κατά των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Εσπερίδα με θέμα: «Κάπνισμα, Ναρκωτικά, ψυχοναρκωτικά. Από την εν χριστώ ελευθερία στη δουλεία των εξαρτήσεων», η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Ιστιαίας.
Η φετινή θεματολογία της Εσπερίδος προέκυψε εξαιτίας των ...
καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουννέοι της εποχής μας, οι οποίοι έχουν «εγκλωβιστεί» από ζημιογόνες μορφές «δουλείας» και πάθους» όπως το κάπνισμα, ουσίες, ψυχοναρκωτικά και οποιαδήποτε άλλη μορφή εξάρτησης.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε με επιτυχία ο Αρχιμ. Ιωάννης Βουτσιλάκος, Ιεροκήρυξ της Βορείου Ευβοίας, ξεκίνησε με Εισαγωγική Παρουσίαση των θεμάτων από τους Πρεσβύτερο π. Ευστάθιο  Αναγνώστου και Πρεσβυτέρα Σταματία Παπασταμούλου.
Εκλεκτοί ομιλητές παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, τα επιζήμια αποτελέσματα που επιφέρουν οι καταχρήσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα: «‘Ταξιδιάρες’ ψυχές και Πατερικοί οδοδείκτες: Το πρόβλημα των ναρκωτικών και ο λόγος της Εκκλησίας».
 Ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής ΚΠΕΠΨΥ (πρώην ΟΚΑΝΑ) Χαλκίδος, ανέπτυξε το θέμα: «Η προσφορά της Εκκλησίας στους εξαρτημένους νέους». Την εισήγηση του απουσιάζοντος σε εκκλησιαστική αποστολή π. Νικοδήμου, ανέγνωσε ο Πρωτοδιάκονος π. Νεκτάριος Ευγενικός.
Η κ. Ελένη Ευθυμιάδου, Κοινωνιολόγος, Εκπρόσωπος Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χαλκίδος, ανέπτυξε το θέμα «Η πρόληψη των εξαρτήσεων».
Ο κ. Άγγελος Φιλίππου, ιατρός Πνευμονολόγος, ανέπτυξε το θέμα: «Κάπνισμα. Από την ευχαρίστηση στον εφιάλτη».
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Στεφόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ταξιάρχου Ωρεών και Υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας, ανέπτυξε το θέμα «‘Ψυχοναρκωτικά’: Το ‘όπιο’ της ψυχής που καταρρακώνει το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα του Θεού και η σχέση του με τις εξαρτησιογόνες ουσίες».
Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η χρήση και η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη κοινωνία μας και σίγουρα είναι ένα φαινόμενο επιβαρυντικό και καταστροφικό τόσο για την ίδια όσο και για τα μέλη της καθώς αλλοιώνονται με τον τρόπο αυτό τα χαρακτηριστικά του ανθρωπίνου προσώπου, ως εικόνος Θεού.
Όσον αφορά στο κάπνισμα, επισημάνθηκε ότι τα πρώτα συμπτώματα ξεκινούν μόλις από το πρώτο τσιγάρο που θα ανάψει ένας καπνιστής, ενώ οι επιπτώσεις στην σωματική υγεία είναι μεγάλες και πολύ επικίνδυνες, κυρίως στις περιπτώσεις εκδηλώσεως καρκίνου του πνεύμονα ή του συνδρόμου ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι η διακοπή του καπνίσματος. είναι μεγάλη η ευεργεσία για τον ανθρώπινο οργανισμό Ένας συστηματικός καπνιστής, για να επανέλθει στην πρότερη καλή κατάσταση, θα πρέπει να διακόψει το τσιγάρο τουλάχιστον για 10 ολόκληρα χρόνια.
Ως προς το φαινόμενο των εξαρτησιογόνων ουσιών, επισημάνθηκε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να επέμβει στον ψυχικό του κόσμο και να τροποποιήσει τα συναισθήματα και τη διάθεσή του. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και τείνει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών.
Σχετικά με τα ναρκωτικά, ελέχθη πως οι γονείς, από την αρχή πρέπει να αντιληφθούν τα σημάδια περίεργης συμπεριφοράς των παιδιών τους από πιθανή εξάρτηση ουσιών. Η συμπεριφορά μας, πάντοτε να είναι προσεκτική και να τους δίνουμε περιθώρια έκφρασης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησής τους. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, άμεσα να απευθυνθούν σε ειδικά κέντρα όπως αυτό της Χαλκίδος ΚΠΕΠΨΥ (πρώην ΟΚΑΝΑ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική μας Εκκλησία, συνεργάζεται στενά με το παρόν κέντρο αποτοξίνωσης προσφέροντας μεταξύ πολλών άλλων και τις Κατασκηνώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως Χαλκίδος για την φιλοξενία ομάδων θεραπευομένων χρηστών.
Ακόμη ένα είδος εξάρτησης της σημερινής κοινωνίας μας, είναι και η ένταξη στις διάφορες αιρέσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους όπως σέκτες, παραθρησκευτικές οργανώσεις κ. ο. κ, οι οποίες με τις μεθόδους χειρισμού των θυμάτων τους, αποδιοργανώνουν την προσωπικότητα, την προσωπική σκέψη και κρίση του ανθρώπου, αντικαθιστώντας με τον τρόπο αυτό την «αυθεντία» του αρχηγού της ομάδας – γκουρού, στερώντας όμως το αγαθό της ελεύθερης επιλογής του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνα του Θεού.
Κλείνοντας τις εργασίες της Εσπερίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές και χορηγούς της, τόνισε πως ο χαρακτήρας, που οφείλουμε να έχουμε προς κάθε εξάρτηση, πρέπει να είναι, όχι μόνο επιφυλακτικός και θεραπευτικός αλλά κυρίως διμερώς προληπτικός, αφ’ ενός ως προς την ενημέρωση γύρω από της εξαρτήσεις και αφ’ ετέρου ως προς την ορθόδοξη ζωή, που πρέπει να διακρίνει εμάς τους χριστιανούς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, μέσα από πολλά Αγιογραφικά παραδείγματα και πατερικές διδαχές απέδειξε και επέδειξε πως η μόνη σωτήρια προσκόλληση και εξάρτηση του ανθρώπου είναι αυτή προς και από το Θεό αντίστοιχα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Ιωάννης Γκοτζιάς, η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου Σπανού, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Ζουπανιώτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας κ. Χρήστος Βατσίστας, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Ιστιαίας Ιωάννης κ. Καμπούρογλου, τον οποίο ο Τομέας ποιμαντικής τον Αιρέσεων θερμά ευχαριστεί για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Ιστιαίας και γενικότερα για την συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτής της Εσπερίδος, καθώς  και πολλοί Κληρικοί από την επαρχία Ιστιαίας αλλά και πέριξ αυτής.
Η Εσπερίδα αναμεταδόθηκε ζωντανά από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως στους 97,7fm.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ «ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΣΧΣΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 το απόγευμα, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων με την ονομασία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας της Ελευθερώτριας Κηφισιάς, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, προσεκλήθη και πραγματοποίησε Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής η Χορωδία «ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό την διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής και Πρωτοψάλτου του Ι. Προσκυνήματος κ. Στυλιανού Μπενή.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος, Αρχιμ. Νικόλαο Χαρτουλιάρης και στο πρώτο μέρος της περιελάμβανε μουσικές επιλογές από την Υμνολογία της εορτής της Αγίας Σκέπης, όπως και στίχους από τα Ανοιξαντάρια του Γεωργίου Ραιδεστηνού σε ήχο πλάγιο του δ΄ και εκ του ψαλμού «Μακάριος Ανήρ», επίσης σε ήχο πλάγιο του δ΄.
Κατά το δεύτερο μέρος της Εκδηλώσεως ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής και Επίτροπος του Ι. Προσκυνήματος της Ελευθερώτριας κ. Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, ομίλησε συγκινητικά για την ιστορία της ονομασίας «Παναγία Ελευθερώτρια» και ανέφερε τας της ιδρύσεως του ομωνύμου Ιερού Προσκυνήματος.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Εκδηλώσεως, η Χορωδία έψαλλε  τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια του Όρθρου, σε μέλος του Γεωργίου Σύρκα και ήχο γ΄, τους Αναστάσιμους Αναβαθμούς του Όρθρου της Κυριακής, επίσης σε ήχο γ΄, το αργό οκτάηχο «Θεοτόκε Παρθένε» και τα Λειτουργικά και το Άξιό εστι, σε ήχο δ΄ σε μέλος Τιμωνίδη.
Την όλη εκδήλωση έκλεισε η Αρτοκλασία, η οποία εψάλη από τον Προϊστάμενο του Ι. Προσκυνήματος  Αρχιμ. Νικόλαο Χαρτουλιάρη και τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, ο οποίος ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο για την πρόσκληση και την φιλοξενία της Χορωδίας και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει τις ευχαριστίες όλων και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο.