Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΜΕ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την βδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα ....

Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων» όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει.
Υπενθυμίζουμε ότι με την Τράπεζα Θεμάτων καθιερώθηκαν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ Λυκείου. Τα θέματα δεν τα επιλέγει πια εξ’ ολοκλήρου ο εκπαιδευτικός, που γνωρίζει το επίπεδο της τάξης και των μαθητών, αλλά τα μισά πρέπει υποχρεωτικά να προέρχονται από την Τράπεζα Θεμάτων. Με το νόμο για το «Νέο Λύκειο» άλλαξε και ο τρόπος πρόσβασης των μαθητών. Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες παιδιά έμειναν πέρσι μεταξεστέοι ή έμειναν στην ίδια τάξη.
Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα «ιδιαίτερα» και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις-Ε.Ε. και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.
Κυβέρνηση-εισαγγελείς-αστυνομία έπεσαν από την πρώτη στιγμή πάνω στους μαθητές. Με συλλήψεις, εγκυκλίους, ακόμα και ξυλοδαρμούς. Από κοντά και οι γνωστοί «αγανακτισμένοι» γονείς, που έκαναν πάλι την εμφάνισή τους.
Η κυβέρνηση μιλάει για «αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών», την ίδια ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Την ώρα που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δεν θα καλύψει όλα τα κενά, τα σχολεία θα λειτουργούν «με επάρκεια κι όχι με πληρότητα», γιατί δεν δίνουν χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση εγκληματεί ενάντια στα παιδιά! Αναρωτιόμαστε όμως, γι’ αυτό το έγκλημα ποιος θα πληρώσει;
Εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων...!
Ταυτόχρονα, απειλούν τους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται με την κατηγορία της «παραμέλησης ανηλίκου».
Καταδιώκουν τους μαθητές που διαπράττουν το «έγκλημα» του αγώνα και της διεκδίκησης!
Καταγγέλλουμε τις απειλές, την τρομοκρατία. Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί δίπλα στους μαθητές.
Να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γονείς-εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 6 Νοεμβρίου, στις 12.00 στα Προπύλαια
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να καταδικάσουν τις απειλές και την τρομοκρατία, να στηρίξουν έμπρακτα τα παιδιά. Με την κήρυξη και στάσης εργασίας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί στο αυριανό συλλαλητήριο.