Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

N.E. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Χαλκίδα 2/12/2014
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε χθες ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για το "Ασφαλιστικό", με ομιλητές τον Σάββα Ρομπόλη, Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και επί σειρά ετών Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας...
της ΓΣΕΕ και τον Σταμάτη Βαρδαρό, πολιτικό επιστήμονα, μέλος και υπεύθυνο της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο Σάββας Ρομπόλης αναφέρθηκε στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού και στον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την πορεία των ασφαλιστικών συστημάτων. Ανέλυσε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα κατά τη μνημονιακή περίοδο, μίλησε για την ανάγκη το σύστημα να "βρει" πόρους άμεσα και εξήγησε ότι ακόμη και σαν ένα σύστημα πλήρως ανταποδοτικού χαρακτήρα, η σχέση εισφορών σε σχέση με τις προβλεπόμενες παροχές είναι ασύμφορη για τον μέσο ασφαλισμένο. Εξέλιξη που θα εντείνει ακόμη περισσότερο την έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης και την ροπή προς την ιδιωτική ασφάλιση. Συνεπώς είναι απόλυτα αναγκαία η παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα σε μία κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από την ακολουθούμενη.
Ο Σταμάτης Βαρδαρός αφού επισήμανε ότι βασικός στόχος της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου φτώχειας στην τρίτη ηλικία, τόνισε ότι αυτό μπορεί να συντελεστεί μόνο με συλλογικό τρόπο, μέσω δηλαδή ενός ασφαλιστικού συστήματος, που θα λειτουργεί με την εγγύηση του κράτους. Ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι οι συντάξεις είναι αναγκαίο να συνοδευτούν από τον ανάλογο "κοινωνικό μισθό", ενώ επαναδιατύπωσε τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση αποκατάσταση της 13ης σύνταξης, καταρχήν στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σημείωσε δε ότι ακόμη και στο πλαίσιο μιας άλλης οικονομικής πολιτικής και πολιτικής απασχόλησης, εκτός Μνημονίου, είναι αναγκαία η αξιοποίηση πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τους οποίους ανέλυσε διεξοδικά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε μεταξύ άλλων η αγωνία του ακροατηρίου για τις συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.
N.E. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας