Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Προς την Επιτροπή περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας.
Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στα θέματα της συνεδρίασης στις 18/5/15
Θέμα 3ο.ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΧΑΔΑ  Δ.Ε. ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Το υπό μελέτη έργο αφορά την διευθέτηση - λήψη αντιπλημμυρικών έργων του ρέματος «Καραδρόμου» σε τμήμα εκτός οικισμού στην ομώνυμη θέση «Καραδρόμος» Δ.Ε Παραλίας  Αυλίδας του Δ. Χαλκιδέων σε περιοχή που λειτουργούσε επί σειρά ετών ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης ....
απορριμμάτων.
Θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε τα έγγραφα του Υπ. Περιβάλλοντος και της Ε.Υ.Ε.Π.αρ. πρ. 655-13/5/11 και 1727-10/5/11. Μετά από καταγγελίες κατοίκων  στην Παραλία Αυλίδας ,βρέθηκαν  σε ρέματα βιομηχανικά απόβλητα, σε απόσταση 500 μέτρων από τις γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί ο Δήμος για υδροδότηση των κατοίκων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ε.Υ.Ε.Π.):
1.    Στη θέση ΧΑΔΑ πάνω από το ρέμα Φράγκιζα βρέθηκε μεγάλος αριθμός πολτοδεξαμενών με χρησιμοποιημένα ελαιώδη υλικά-ορυκτέλαια τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.
2.    Στη θέση Πηγαδάκι βρέθηκε ποσότητα κοκκώδους τεφρόχρωου υλικού με έντονη οσμή αμμωνίας που εκτιμάται ότι προέρχονται  από δραστηριότητες παραγωγής-επεξεργασίας αλουμινίου, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα απόβλητα και υπόκεινται σε ειδική διαχείριση.
3.    Στην ανάλυση που έγινε σε δείγμα νερού από την περιοχή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Ολικού και εξασθενούς Χρωμίου και Ψευδαργύρου.
Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος ζητήθηκε να διακοπεί η παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ , να γίνει εκτίμηση της περιβαλλοντικής βλάβης και να προχωρήσει η αποκατάσταση – εξυγίανση.
Έχουν περάσει 4 χρόνια.  Γνωρίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, παρά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και τις μεγάλες υποσχέσεις συνεχίζεται η ρύπανση ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και μέτρα για τους ρυπαντές. Ζητάμε να μας απαντήσετε εγγράφως  αν αρκεί το συγκεκριμένο έργο και τι μέτρα θα πάρετε για την αποκατάσταση της περιοχής, την εξυγίανση αποκατάσταση των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα.


Θέμα 4ο. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΧΑΔΑ  Δ.Ε. ΒΑΘΕΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Το υπό μελέτη έργο αφορά την διευθέτηση - λήψη αντιπλημμυρικών έργων του ρέματος Καζατζή σε τμήμα εκτός οικισμού στην θέση Καζατζή  Δ.Ε ΒΑΘΕΩΣ Αυλίδας του Δ. Χαλκιδέων σε περιοχή που λειτουργούσε επί σειρά ετών ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Στα έγγραφα του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας 18/5/11 αναφέρονται και οι τοποθεσίες Σέλκι,  Χάνια και Μνήμα Κατή Ριτσώνας Δ.Κ. Βαθέος όπου υπάρχουν σάκοι με βιομηχανικά στερεά απόβλητα, απόβλητα χυτηρίου μεταλλικών αντικειμένων, απόβλητα λιπαντικών ελαίων-πετρελαιοειδών. Ζητάμε να γίνει χημική ανάλυση των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή, να μας απαντήσετε εγγράφως αν το συγκεκριμένο έργο αρκεί για την αποκατάσταση της περιοχής, τι μέτρα θα πάρετε για την εξυγίανσή της.
Τέλος ρωτάμε τι μέτρα θα πάρει η δ/ση περιβάλλοντος και αν έχει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να υπάρχει ο έλεγχος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Θέμα 5ο.ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΚΑΣΑ) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «CINAR Α.Ε» ΣΤΗ ΘΕΣΗ «KAΛΟ ΠΗΓΑΔΙ» ΤΗΣ Δ.Ε ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ». Αφορά Κέντρο προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων (ΚΑΣΑ) μετά από επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων.
Γνωμοδοτείτε θετικά με όρους ή προϋποθέσεις που παρατίθενται στην εισηγητική έκθεση.
Πρόκειται για υφιστάμενη εγκατάσταση η οποία αποθηκεύει μη επικίνδυνα απόβλητα , η οποία μετατρέπεται σε εγκατάσταση που αποθηκεύει επικίνδυνα και μη επικίνδυνα απόβλητα.
Η ΜΠΕ για μια εγκατάσταση προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων πρέπει να είναι πολύ   σοβαρή και  να απαντάει με λεπτομέρειες σε πολλά ερωτήματα όπως :
-Τι είδους απόβλητα θα αποθηκεύει -από τι δραστηριότητες και για πόσο χρόνο;
-Σε συνάρτηση με το προηγούμενο απαιτούνται και σχετικές υποδομές. Τι υποδομές αποθήκευσης  διαθέτει η εγκατάσταση ;
-Έχουν τηρηθεί οι απαιτήσεις του νόμου για την χωροθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης;
Τι μέτρα έχει λάβει για την  προστασία   από οσμές , σκόνη . Από πιθανή διαβροχή των αποβλήτων μπορεί να υπάρξουν υγρά . Τι πρόβλεψη υπάρχει για την διαχείρισή τους ; Σε περίπτωση ατυχήματος τι γίνεται;
-Τι μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για το προσωπικό;
18/5/15
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ