Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΚΥΑ
Αριθμ.: ΔΔΠ 0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015 Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' Βαθμού.


Άρθρο 9
Προϋποθέσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης από τους Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού προς τρίτους

Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παρ. 2 και 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001, η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους Ο.Τ.Α Α' Βαθμού προς τρίτους, διενεργείται υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις: α) Στους έχοντες δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση άνευ δημοπρασίας σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001 η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης παρέχεται κατά προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου σε αυτούς που ασκούν δραστηριότητα σε όμορες ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής, ακόμα και των φορέων του άρθρου 1, για τον έμπροσθεν της άσκησης της δραστηριότητάς τους ΄΄

κοινόχρηστο χώρο. 
Έμπροσθεν χώρος νοείται ο χώρος που προκύπτει από την προβολή του μήκους της πρόσοψης της επιχείρησης επί της ακτογραμμής.
 β) Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, από την ακτογραμμή για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.
 γ) Οι περιορισμοί της παρ. 3 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001 ισχύουν μόνο για τις κατόπιν δημοπρασίας μισθώσεις. Ο περιορισμός των 100 μέτρων ισχύει και για τις περιπτώσεις που η απλή χρήση ασκείται από τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού ή τις δημοτικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 266 του Ν. 3463/2006. Ο περιορισμός των 500 τ.μ. ισχύει και για όσα κέντρα αναψυχής και κάμπινγκ έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν την παραχώρηση απλής χρήσης άνευ δημοπρασίας σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001. 
δ) Για την εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων για τα θαλάσσια σπορ ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί του Γενικού Κανονισμού Λιμένα και των οριζομένων στο συνημμένο παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών της παρούσας κοινής υπουργικής απόφασης. 
ε) Να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον από την άσκηση της δραστηριότητας.

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20680
© Taxheaven