Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΑΜΕΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 25.000 ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Εμβρόντητος ο εκπαιδευτικός κόσμος άκουσε τον υπουργό παιδείας κ.  Α. Μπαλτά να προαναγγέλει κι άλλη αύξηση στο ωράριο των εκπαιδευτικών, αντί της μείωσης που είχε υποσχεθεί ο υφιστάμενός του κ. Τ. Κουράκης μόλις πριν από ένα χρόνο. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια λόγια με το προκάτοχό του κ.  Κ. Αρβανιτόπουλο και τα ίδια επιχειρήματα, ότι πρέπει οι καθηγητές να βάλουν πλάτη για ξεπεράσουμε τη κρίση.
Οι καθηγητές λοιπόν θα πρέπει να δουλεύουν 20-25 ώρες τη βδομάδα, αλλά και μέχρι τα 67 χρόνια τους για να ξεπεράσουμε τη κρίση.  Η κρίση όμως δε θα ξεπεραστεί. Σε ....
λίγο θα μας ζητηθεί κι άλλη αύξηση στο ωράριο κι άλλη αύξηση στα χρόνια για να βγούμε στη σύνταξη και η κρίση θα βαθαίνει, αντί να ξεπερνιέται.
Η αλήθεια είναι ότι η άρχουσα τάξη της χώρας ρίχνει όλο το βάρος για το ξεπέρασμα της κρίσης, όχι στον εαυτό της που είναι και ο μόνος υπεύθυνος για τη κρίση, αλλά στους πιο αδύναμους:
-        στους μαθητές, για τους οποίους υποβαθμίζει συστηματικά το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης
-        στους αναπληρωτές, που αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο η ελπίδα τους για σταθερή και μόνιμη δουλειά
-        στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, που θα τους οδηγήσει στην εξουθένωση.
Οι καθηγητές δε πρέπει να δεχτούν, ούτε τη νέα, αλλά ούτε και τη παλιά αύξηση του ωραρίου
α) γιατί δε θα είναι η τελευταία. Είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς σταματημό. Θα πρέπει να δουλεύουμε όλο και περισσότερο και να πληρωνόμαστε όλο και λιγότερο για να βγουν τα σπασμένα της κρίσης τους.
β) γιατί είναι άδικο. Οι καθηγητές, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, καμία σχέση δεν έχουν με τις αιτίες της κρίσης, Δεν ωφελήθηκαν από την ανάπτυξη, δεν υπερσυσσώρευσαν κέρδη
γ) γιατί θα μείνουν χωρίς δουλειά συνάδελφοί μας αναπληρωτές και όλοι οι αδιόριστοι που περιμένουν κάποια στιγμή τη σειρά τους.
δ) γιατί θα χειροτερέψει το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης.
Οι αναπληρωτές δε πρέπει να αναλωθούν στο ποιος έχει προτεραιότητα για μόνιμο διορισμό, αυτοί που έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα ή αυτοί που πέτυχαν στον ΑΣΕΠ. Οι αναπληρωτές, όλοι οι αδιόριστοι αλλά και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρέπει να διεκδικούμε σταθερά μόνιμες θέσεις εργασίας. Οι καθηγητές και οι άλλοι εργαζόμενοι πρέπει όμως να βγάλουν και συμπεράσματα από την εξάμηνη διαπραγμάτευση της “αριστερής” κυβέρνησης. Φάνηκε ότι καμιά διαπραγμάτευση δεν έχει νόημα σε μια Ε.Ε. που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι να μεγαλώνει τα κέρδη των μονοπωλίων. Φάνηκε ότι δεν υπάρχει συναινετικός δρόμος με τους καπιταλιστές. Τα θέλουν όλα και θέλουν να τα πάρουν από μας. Μόνη επιλογή των εργαζομένων είναι η οργανωμένη ταξική απάντηση μέσα από τα σωματεία τους για την πλήρη και άμεση αναπλήρωση όλων των απωλειών που υποστήκαμε τα 5 τελευταία χρόνια.
Δε πρέπει να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια. Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμη τη δύναμή του. Πίστεψε μέχρι τώρα ότι υπάρχει άλλος δρόμος πιο εύκολος και ότι κάποιοι σωτήρες θα του έλυναν τα προβλήματα. Τώρα έφτασε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Τώρα έφτασε η ώρα να αγκαλιάσουμε το σωματείο και συσπειρωθούμε γύρω του σε ταξική κατεύθυνση.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ  ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ!
                            Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος                                  Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                                   Σταμάτης Κουρούπης