Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΝΤΙΩΤΩΝ Ο <ΑΝΤΙΑΣ>


ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2010  ΕΔΡΑ ΧΩΡΙΟ ΑΝΤΙΑ


Η Σφυριχτή Γλώσσα του χωριού Αντιά στις εκδηλώσεις  του Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης  στο Κέντρο Πολιτισμού της Σύρου.

 Μεγάλο ενδιαφέρον σημείωσε  η παρουσίαση της Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντιά και παράλληλα απόσπασε  την προσοχή των πολυάριθμων  επισκεπτών που κατέκλυζαν   τον χώρο .

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου  από ....
τον Οργανισμό ΝΕΟΝ Πειραιώς 260 αίθουσα Α΄, από της 5/6/15 έως 24/7/15 καθημερινά  19,00 έως 23,00  και η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Το έργο είναι ένας σφυριχτός διάλογος που όσο εξελίσσετε προβάλλονται γραπτώς στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  τα λεγόμενα .

Το καταπληκτικό αυτό έργο  είναι έμπνευση του  Εικαστικού Τέχνης Κώστα Ιωαννίδη  και αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας  και  συνεργασίας με τους σφυριχτές του χωριού  Παναγιώτη Τζαναβάρη και Γιάννη Αποστόλου που μετέχουν στον διάλογο.

Μέσα από αυτή την δουλειά ο Κώστας Ιωαννίδης δίνει μια άλλη διάσταση στην σφυριχτή Γλώσσα  μετατρέποντας  την από  ανάγκη επικοινωνίας σε έναν τρόπο έκφρασης της τέχνης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την Σφυριχτή Γλώσσα.

Η γνωριμία του Προέδρου  Παναγιώτη Τζαναβάρη με τον Κώστα Ιωαννίδη  ήταν μία ευτυχής συγκυρία  διότι πέρα από  την παρούσα συνεργασία τους  συνδέει  και το κοινό ενδιαφέρον για την διάσωση αυτής της μοναδικότητας .

Στις 18 Ιουλίου το έργο που προβάλλονταν στην Αθήνα παρουσιάστηκε και στο Κέντρο Πολιτισμού της Σύρου στα πλαίσια ενός Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παράδοσης.

Μετά την προβολή ο Κώστας  Ιωαννίδης  έκανε μία αναφορά για το πώς επέλεξε την σφυριχτή γλώσσα για να εκφράσει για το μήνυμα της Απώλειας  για το οποίο τον είχε εμπνεύσει ο μεγάλος συγγραφέας Borges

Στο διήγημα του Ulrikke.

Κατόπιν πήρε τον λόγο ο Π.Τζαναβάρης που έκανε μία πλήρη αναφορά για την Ιστορία του χωριού και της σφυριχτής γλώσσας η οποία χάνετε πίσω στους αιώνες .

Μετά το πέρας της ομιλίας του ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους φοιτητές και άλλους ομιλητές που συμμετείχαν ,στους οποίους ο Πρόεδρος απάντησε λύνοντας κάθε απορία  των παρευρισκομένων γύρω το μυστήριο που δημιουργείτε σε αυτούς που ακούνε για πρώτη φορά την ύπαρξη αυτού του τρόπου επικοινωνίας.