Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένας ακόμα εργαζόμενος δε γύρισε σπίτι του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο χώρο δουλειάς. Ο συνάδελφος Πέτρος Κουσερής, δύτης, που εργαζόταν στον όμιλο με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη, ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα σε μονάδα πάχυνσης όπου εκτελούσε εργασίες συντήρησης. Το σωματείο μας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του και παράλληλα απαιτεί τόσο από τη διοίκηση της εταιρείας όσο και από κάθε αρμόδιο φορέα απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου του.
Δεν είναι το πρώτο εργατικό «ατύχημα» στην εταιρεία...

καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί συναδέλφων. Συνολικά η επίτευξη των παραγωγικών στόχων και του χαμηλότερου δυνατού κόστους μπαίνει μπροστά από τα πάντα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στις 25/8 συνέβη ναυάγιο σε σκάφος που μετέφερε τροφές με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι ζωές των συναδέλφων που επέβαιναν.
Στις 31/7 έγινε έλεγχος από την Τεχνική Επιθεώρηση μετά από καταγγελία του σωματείου όπου καταγράφηκαν ελλείψεις και απαιτήθηκε η αποκατάστασή τους.
Τραυματισμούς είχαμε στις μονάδες στην Καστέλα, στο Πυργουλάκι, στα Γιάλτρα.
Εδώ και χρόνια «αποχώρησαν» όλοι οι δύτες εργαζόμενοι στην εταιρεία και εργολαβοποιήθηκαν. Με αυτό τον τρόπο η εργοδοσία μείωσε το κόστος αφού σαν εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, απασχολούνται με ελαστικούς όρους, πιέζονται να βγάλουν πιο πολύ δουλειά και σε τέτοιες περιπτώσεις αποποιείται η εταιρεία την ευθύνη.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έχασε τη δουλειά του ο πιο έμπειρος δύτης του Νηρέα στη Βόρεια Εύβοια, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφαλή αποπεράτωση των εργασιών, μετά από πιέσεις της διοίκησης του Νηρέα στο συνεργείο που εργαζόταν, γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί μια συνάδελφο που απολύθηκε εκδικητικά.
Μεγάλες οι ευθύνες και της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που υποστελεχώνουν τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους.
Η κατάσταση δε θα αλλάξει από μόνη της. Ήδη με την ίδρυση και δράση του σωματείου έχουν γίνει βήματα καθώς πριν ούτε να μιλήσει δεν τολμούσε κανείς για μέτρα ασφαλείας και τα ατυχήματα κρυβόντουσαν. Με τη μαζικοποίηση του σωματείου, συσπείρωση των εργαζομένων και συμμετοχή στην ταξική πάλη θα παλέψουμε για δουλειά με δικαιώματα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας
-Να σταματήσει παντού η εντατικοποίηση
-Να προσληφθεί προσωπικό όπου χρειάζεται
-Να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβικών. Όλο το προσωπικό να έχει σταθερή δουλειά με κατοχυρωμένα δικαιώματα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ