Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων και τη συμμετοχή Δημάρχων και συνεργατών τους από Δήμους του νομού μας. Όπως είπε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Δήμος θέλησε να δώσει τη δυνατότητα της λεπτομερούς ενημέρωσης για τις προσκλήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ....

από τους ευβοϊκούς Δήμους , προς όφελος του νομού μας.
Πρώτος ομιλητής ήταν το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Ιωάννης Τσιάμης, ο οποίος αναφέρθηκε στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Διευκρίνισε ότι αυτό διαφοροποιείται από τα προηγούμενα, έχοντας πολλές απαιτήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι από πλευράς Δήμων χρειάζεται καλή προετοιμασία και ώριμες μελέτες.
Στη συνέχεια μίλησαν ο Ιωάννης Γούπιος, οικονομολόγος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών της Τ.Α. και στέλεχος της ΕΕΤΑΑ, και ο Ράλλης Γκέκας Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων μειώθηκαν κατά 85%, ως προς τη ΣΑΤΑ και κατά 65% ως προς τους ΚΑΠ. Ως εκ τούτου, μοναδική πηγή χρηματοδότησης αποτελεί το ΕΣΠΑ. Ανέλυσαν τα έξι (6) τομεακά και τα δεκατρία (13) Περιφερειακά Προγράμματα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να είναι οι Δήμοι έτοιμοι να εντάξουν έργα.
Παράλληλα, τα δύο στελέχη της ΕΕΤΑΑ ανέφεραν ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι περισσότερο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα και για το λόγο αυτό οι Δήμοι πρέπει να κινηθούν στοχευμένα στη στρατηγική τους και ενδεχόμενα οι πιο μικροί, να προχωρήσουν και σε συμμαχίες με άλλους Δήμους ή την Περιφέρεια. 
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη προς τους τρεις εισηγητές, αλλά και όλους τους παριστάμενους .