Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ, ΖΟΥΡΑ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ (συμφερόντων «ΖΟΥΡΑ»)


Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ σας καλούμε σε κοινό αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς και την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας κάθε χώρου στα δικαιώματά μας. Αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις ευλογίες και τις πλάτες της ΕΕ και του ΔΝΤ επιχειρούν να μας γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Κανείς εργαζόμενος δεν μένει αλώβητος από αυτήν την επίθεση. Μειώσεις, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, προσλήψεις μέσω εργολάβων. Σχεδόν...
παντού έχει αυξηθεί η εντατικότητα της εργασίας που καταλήγει σε πραγματικό ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας οικονομίας και πολιτικής που θεό της έχει την ανταγωνισμό και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο κλάδος μας και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργαζόμαστε δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Κανόνας για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι περικοπές κοινωνικών παροχών, η απογείωση της φοροληστείας για τον εργαζόμενο λαό. Στον αντίποδα η κρατική πολιτική στήριξης των κερδών προσφέρει ζεστό χρήμα στη μεγαλοεργοδοσία, προκλητικές φοροαπαλλαγές, ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για να κάνουν μπίζνες πάνω στις πλάτες των εργατών.

Είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστικό φορέα, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται την εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί. Είναι ώρα ευθύνης για να πάρει ο καθένας θέση στο πραγματικό δίλλημα που είναι μπροστά μας:

·        Θα δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά, θα δεχτούμε να ζούμε με τα ελάχιστα, να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο χωρίς καν να πληρωνόμαστε για τον κόπο και ιδρώτα μας;

·        Ή θα πάρουμε την υπόθεση της ίδιας μας της ζωής στα χέρια μας και με τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα θα ορθώσουμε τοίχος αδιαπέραστο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, θα θέσουμε στο κέντρο της διεκδίκησης της σύγχρονες ανάγκες μας;;;

Εμείς οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ από καιρό έχουμε επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Το δρόμο της αξιοπρέπειας, της ενότητάς μας, το δρόμο του αγώνα.

Βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο όλα τα προηγούμενα χρόνια βάλαμε εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας με συντονισμένη δράση με κλαδικά σωματεία σε κάθε περιοχή και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε βελτίωση των όρων εργασίας. Πληρωμή δεδουλευμένων και υπερωριών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γονικές άδειες, μείωση της εντατικότητας της εργασίας για να δουλεύουμε σαν άνθρωποι, ακύρωση σχεδίων για εργολαβοποίηση τμημάτων, παροχές σε είδος. Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα που είχε ο αγώνας μας.

Η δράση του σωματείου μας επέδρασε θετικά για τα δικαιώματα των εργαζομένων όχι μόνο στο ΖΟΥΡΑ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του υποκλάδου της πτηνοτροφίας και όχι μόνο. Άρχισαν να πληρώνουν και οι υπόλοιποι βιομήχανοι της πτηνοτροφίας που επίσης χρωστούσαν.

Η δράση μας έγινε σημείο αναφοράς γιατί απάντησε στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρίας, το συμβιβασμό, στο δε γίνεται τίποτα.

Αυτή η δράση μας ενοχλεί του βιομήχανους του κλάδου γιατί τους χαλάμε την πιάτσα.

Όλοι μαζί, με μια φωνή, επιτίθενται στο δίκαιο αγώνα που δίνουμε με το σωματείο μας. Βρήκαν αφορμή τα επιχειρηματικά παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο ΖΟΥΡΑ και σε άλλους επιχειρηματίες του κλάδου και τη μεταφορά μέρους της παραγωγής σε άλλον εκμεταλλευτή.
Αυτά είναι αποτελέσματα του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Οι μπίζνες, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, η αλλαγή τομέων και κλάδων δραστηριότητας έχουν κοινό παρονομαστή το κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Στο παιχνίδι αυτό επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, «ο θάνατός σου η ζωή μου», κάποιοι όμιλοι κερδίζουν περισσότερο από άλλους. Όμως όλοι τους έχουν εξασφαλίσει τα τρισέγγονά τους από τον κλεμμένο ιδρώτα μας. Για όλους κοινός στόχος είναι η «μείωση του εργατικού κόστους για να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Γι’ αυτούς τα δικαιώματά μας είναι κόστος, για εμάς όμως είναι η ίδια μας η ζωή.

Γι’ αυτό και είναι πρόκληση όταν όλοι οι εργοδότες και τα παπαγαλάκια τους μαζί, με ένα στόμα και μια φωνή λένε ότι «ο ΖΟΥΡΑΣ κλείνει και γι’ αυτό φταίνε οι αγώνες των εργατών».

Εμείς ξέρουμε πως η αλήθεια είναι άλλη και έχουμε υποχρέωση να την πούμε:

·        Η αλήθεια είναι ότι κάθε επιχείρηση είναι χρήσιμη αντίστοιχα με τα αποτελέσματά της στην τσέπη του επιχειρηματία και μόνο. Αυτή η τσέπη άλλες φορές γεμίζει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με ανοιχτή επιχείρηση, άλλες με κλειστή, άλλες φορές από συνεργασία με άλλον επιχειρηματία.

·        Η αλήθεια είναι ότι η απληρωσιά σπάει κόκκαλα και αυτό που κλείνει είναι τα σπίτια των εργατών. Αλήθεια, μήπως φταίμε που είμαστε 6 μήνες απλήρωτοι και ζητάμε τα δεδουλευμένα μας;;; Μήπως θέλουν να υπογράψουμε καμιά σύμβαση που να κατοχυρώνει την απληρωσιά και την τσάμπα εργασία;;;

·        Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά οι αγώνες μας εμπόδισαν αντεργατικούς σχεδιασμούς. Αυτό για εμάς είναι τιμή και υπερηφάνεια γιατί έχουμε αποφασίσει να ζούμε με το κεφάλι ψηλά και όχι σα σύγχρονοι σκλάβοι.

Αλήθεια, τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι εκεί που επικρατεί σιγή νεκροταφείου, από τη λογική «δε διεκδικώ, δεν οργανώνομαι στο σωματείο και εξασφαλίζω τη δουλειά μου;» Αυτή η στάση δεν αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας για ένταση της επίθεσης; Μήπως μπήκε πάτος στο βαρέλι των αντεργατικών μέτρων; Μειώθηκε η ανεργία με αυτή τη λογική; Διασφαλίστηκαν θέσεις εργασίας όπου δεν υπήρχε ίχνος συνδικαλιστικής οργάνωσης και διεκδίκησης; Η εμπειρία όλων δείχνει το αντίθετο. Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι δεν θα πάμε ως πρόβατα στη σφαγή.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα μετράμε εχθρούς και φίλους.

Απέναντί μας η εργοδοσία, η κυβέρνηση και ο κατασταλτικός της μηχανισμός που αφήνει την εργοδοσία να ξεσαλώνει και για τους αγωνιζόμενους εργάτες στέλνει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς.

Απέναντί μας είναι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αναπαράγουν συκοφαντίες της εργοδοσίας, τη λογική των κοινών συμφερόντων με αυτούς που μας ξεζουμίζουν, άρα να κάτσουμε στα αυγά μας.

Μαζί μας έχουμε την τεράστια αλληλεγγύη από συνδικάτα, μαζικούς φορείς, απλούς ανθρώπους του μόχθου, από το ΠΑΜΕ που στήριξαν τη μεγάλη απεργία που κράτησε 53 ημέρες και στηρίζουν μέχρι σήμερα τον αγώνα που συνεχίζουμε με άλλες μορφές.

Ξέρουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας, στον κοινό μας αγώνα με τους συναδέλφους του κλάδου και όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΖΟΥΡΑ