Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

  Το Σάββατο των Ψυχών 18 Ιουνίου 2016 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσότομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού.
Εκεί, προσέφερε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντος, εκτώς των συνοδών του, και του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε τα μνημόσυνα των απ’ αιώνος κεκοιμημένων αδελφών μας, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου και κ. Αλέξανδρος Βουρής.
            Την Κυριακή της Πεντηκοστής 19 Ιουνίου 2016 το ....πρωί, o Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, συλλειτουργούντων και των Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη - Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Σεραφείμ Σπέη - Προϊσταμένου και Αρχιμ. Μεθοδίου Φουντούλη – Εφημερίου του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Δημητρίου Γροντή και του Διακ. Νεκταρίου Ευγενικού.
            Τον θείο λόγο κήρυξε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος προεξήρχε και στον εν συνεχεία τελεσθέντα Εσπερινό της Γονυκλισίας, ενώπιον πληθούσης Εκκλησίας. Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Προσκυνήματος κ. Άγγελος Μαντάς, με την συνοδεία μαθητών του και κ. Γεώργιος Παπανικολάου.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τους πατέρες Φιλόθεο και Νεκτάριο αναχώρησε για την Βόρειο Εύβοια, προκειμένου να επισκεφτεί δυο μικρές και απομακρυσμένες από το κέντρο Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, για την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
            Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 το απόγευμα μετέβη στην Ενορία της Κερασιάς του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγία Άννης, όπου χοροστάτησε και ομίλησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίον συμμετείχε πλήθος Ιερέων των γύρω περιοχών και προεξήρχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Τριάδος στους δρόμους του γραφικού αυτού χωριού, με την παρουσία πολλών χριστιανών μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Καλυβιώτης, αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Νηλέως κ. Ιωάννης Περήφανος.
            Πριν την Λιτανεία καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ τους ύμνους έψαλλαν Ιεροψάλτες της περιοχής, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτου Αναστασίου, Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Ιστιαίας και καθηγητού στο παράρτημα της Ιστιαίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως. 
            Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 το πρωί μετέβη στην Ενορία της Γερακιούς Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στους πολλούς ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, με την συμμετοχή και Ιερέων των πλησιοχώρων Ενοριών, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν Ιεροψάλτες της περιοχής, υπό την διεύθυνση του κ. Γαβριήλ Μαυρομάτη, Ιεροψάλτου του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιστιαίας και καθηγητού στο παράρτημα της Ιστιαίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως.