Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

“2η Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa 2016”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ   Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ : ΠΟΙΟΤ. & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
“2η  Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa 2016”

Συνέχεια εγγράφων μας που αφορούσαν το θέμα και μετά την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa, σας γνωρίζουμε τα εξής.
 Σύμφωνα με την πιο πάνω Εκτελεστική Απόφαση  όλα τα φυτά που αναφέρονται στο συνημμένο ...
κατάλογο πρέπει να διακινούνται με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο  από οποιαδήποτε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν προέρχονται, αφού η μεταφορά των παθογόνων σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.
Η ελιά, το αμπέλι, η αμυγδαλιά και τα υπόλοιπα ευπαθή φυτά (εκτός των σπόρων για σπορά)που παράγονται και διακινούνται στην χώρα μας πρέπει να διαθέτουν Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Δεν απαιτείται Φυτοϋγεινομικό Διαβατήριο για φυτά που πωλούνται σε πρόσωπα για ερασιτεχνική χρήση. Επίσης δεν απαιτείται  Φυτοϋγεινομικό Διαβατήριο για φυτά αμπέλου σε λήθαργο που προορίζονται για φύτευση εφ΄ όσον έχουν υποστεί θερμοθεραπεία σε ειδικά αδειοδοτημένη εγκατάσταση.
Διευκρινίζουμε επίσης  ότι  οι  παραγωγοί  και  διακινητές  των ευπαθών φυτών  οφείλουν  να  εγγραφούν  στο Φυτοϋγειονομικό  Μητρώο  που διατηρεί  η Υπηρεσία μας.
Όσον αφορά την εισαγωγή ευπαθών φυτών από τρίτες χώρες , απαιτείται να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό   Φυτοϋγείας.
Παρακαλούμε τα Kέντρα πώλησης φυτών και τις Φυτωριακές μονάδες να μας ενημερώνουν για την προμήθεια φυτών προέλευσης άλλων χωρών.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες ή χώρους που καλλιεργούνται ευπαθή φυτά, παρακαλούμε, να μας ενημερώσετε άμεσα.

O  Δ/ντής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Αντώνης  Πανούσης
Κτηνίατρος ΠΕ Β΄