Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την ιερά μνήμη του επιφανούς εκπροσώπου των Κολλυβάδων Αγίων Πατέρων, Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος συγκαταλέγεται και στην σεπτή χορεία των Ευβοέων Αγίων, αφού ασκήθηκε στην Νήσο Σκυροπούλα για ένα διάστημα, πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.
Επίκεντρο του Εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαρκατών της Ενορίας Παγώντος Διρφύων, τον οποίον, ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος κυρός Νικόλαος (Σελέντης), κατά τα Εγκαίνιά του, αφιέρωσε... και στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.
Έτσι, το πρωί της 14ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό.... Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τον Διάκονο Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στις Μαρκάτες, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία με συλλειτουργό και τον Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Κωνσταντίνο Πρατζίκο και αρκετών πιστών Ενοριτών, και χρισταινών από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόδημο.
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία έψαλλε ο κ. Στυλιανός Μπενής με μαθητές του, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην ορθόδοξη φυσιογνωμία του Αγίου Νικοδήμου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προκάτοχό του Νικόλαο, ο οποίος καθιέρωσε την πανήγυρη και προέτρεψε τους πιστούς να ακολουθήσουν τα ίχνη του Χριστού, κατά το πρότυπο των Αγίων της Πίστεως.
Μετά την Θεία Λειτουργία προσεφέρθη από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας πρωινό γεύμα με πολλή αγάπη προς όλους τους ευλαβείς πανηγυριστές.