Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ)

Στα Καμένα Βούρλα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ), όπου παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους επτά ιδρυτικούς Δήμους – Μέλη, καθώς και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κος Κων/νος Βαρλαμίτης, ως επίσημος καλεσμένος. 
Ο κύριος Βαρλαμίτης συνεχάρη τα μέλη για την πρωτοβουλία ίδρυσης του Δικτύου και εξέφρασε την ηθική συμπαράστασή του προς το έργο τους, καθώς και την... πεποίθηση ότι η κοινή δράση των Δήμων, μέσα από το Δίκτυο αυτό, θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας γενικότερα. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους Δήμους – μέλη, για τη χρηματοδότηση δράσεων σχετικά με την αξιοποίηση των πηγών τους και επισήμανε τις στρατηγικές κινήσεις στις οποίες το ΔΙΑΜ θα πρέπει να προβεί, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές και εργαλεία χρηματοδότησης και να προσελκύσει επενδυτές.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν διάφορα διοικητικά και τεχνικά θέματα και παρουσιάστηκε η αρχική δομή της βάσης δεδομένων του Δικτύου, η οποία αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο που συνεχώς θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται με χρήσιμη πληροφορία για τις πηγές των Δήμων – μελών.
Επιπλέον, τα μέλη ενέκριναν ομόφωνα την υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνικού Συνεργασίας (MoU) με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και όρισαν ημερομηνία συνάντησης με τον Πρέσβη, με σκοπό να εξειδικεύσουν από κοινού τα πεδία συνεργασίας. 
Τα ιδρυτικά μέλη, προσβλέποντας στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με Δήμους του εξωτερικού, που διαθέτουν πλούσια εμπειρία στη διαχείριση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, αποφάσισαν να προβούν σε αδελφοποιήσεις πόλεων, ξεκινώντας από πόλεις της Τσεχίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας. 
Τέλος, αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός συνεδρίου για τον ιαματικό τουρισμό, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα το ερχόμενο φθινόπωρο στην πόλη της Λαμίας, με αφορμή τη σύσταση του ΔΙΑΜ αλλά και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους βιώσιμου τουρισμού για την ανάπτυξη από τον ΟΗΕ. Στο συνέδριο θα κληθούν να συμμετέχουν ομιλητές αναγνωρισμένου κύρους από τον διεθνή χώρο του θερμαλισμού, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών / διεθνών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι από διευθύνσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ και πρόσωπα/ φορείς του επιχειρηματικού κόσμου.