Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΜΗ;

Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου υπήρχε θέμα για την αλλαγή των όρων δόμησης στο οικόπεδο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού της Κύμης, όπου πρόκειται ο Δήμος να κατασκευάσει κτίριο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, καθώς και συνεδριακό κέντρο για τις ανάγκες του Ινστιτούτου Γ.Παπανικολάου και υπόγειο πάρκιγκ για την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης μας από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι δόμησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνει δυνατή η σύνταξη της οριστικής μελέτης. Επίσης επανέλαβε ότι....
το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου θα επισκευαστεί και θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη του Δήμου και τα πολύτιμα αρχεία του, που σαπίζουν επί 10ετίες στα υπόγεια του κτιρίου.
Αυτά τα λογικά και ουσιαστικά από το Δήμαρχο.
Οι εκπλήξεις ήρθαν όταν πήρε το λόγο η αντιπολίτευση. Πρώτος ο κ.Θωμάς δεν εύρισκε το λόγο, γιατί να μην περιμένουμε να γίνει πρώτα η οριστική μελέτη και μετά να αλλάξουν οι όροι δόμησης. Και ήξερε ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά κύρια τι θα προτείνει ο μελετητής, αν δεν ξέρει πόσο διαθέσιμο χώρο έχει; Ζήτησε ακόμη ο πρ.Δήμαρχος κοινή πρόταση και για την αξιοποίηση του σημερινού Δημαρχείου και του σπιτιού του Γ.Παπανικολάου. Ακόμα, δηλαδή μεγαλύτερη καθυστέρηση!!!
Στη συνέχεια, ήρθε η σειρά των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας. Και η μεν κ.Θαλασσινού "συμφώνησε απόλυτα με τον κ.Θωμά" και πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειάζεται πολιτιστικό κέντρο η Κύμη, αλλά αν είναι να γίνει κτίριο πολλαπλών χρήσεων πρέπει να γίνει στο Αλιβέρι, που είναι και η έδρα του Δήμου. Είπε ακόμα, ως "άνθρωπος του πολιτισμού" βεβαίως-βεβαίως ότι, αντί να δώσει ο Δήμος τα λεφτά για να εξοφλήσει τα χρέη του Συνεταιρισμού να αγοράσει ένα οικόπεδο και να κτίσει μόνο πολιτιστικό κέντρο.
Ο κ.Κέκης, με τη σειρά του, χωρίς πολλά λόγια, "συμφώνησε απόλυτα με την κ.Θαλασσινού".
Τέλος, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, γιατί ο πρόεδρος απουσίαζε (!!), συμφώνησε κι' αυτός με τους προλαλήσαντες. Όταν, όμως ήρθε η ώρα της ψήφου και ρωτήθηκε από τον αντιδήμαρχο Αλ.Θεοδώρου αν έχει απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας για την ψήφο του, τα μάσησε, και ενώ ο πρ.Δήμαρχος έλεγε ότι είχε ψηφίσει (ο εκπρόσωπος) λευκό, εκείνος έλεγε ότι ψήφισε κατά της πρότασης. Αυτά τα σοβαρά !!!
Και τελικά σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση και δεν πέρασε.  Έτσι το θέμα θα πάει πίσω.
Αυτά για να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται και να αντιλαμβάνεται ποιός ενδιαφέρεται για την Κύμη και ποιός μόνο για τις ψήφους της.
Είναι ένα μικρό πρώτο δείγμα από τα αποτελέσματα της "μεταρρύθμισης" που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μοναδικό σκοπό να δώσει στις μειοψηφίες που διαθέτει στους Δήμους τη δυνατότητα είτε να τους συνδιοικούν είτε να μπλοκάρουν τη λειτουργία τους. Και, φυσικά βρίσκει πρόθυμα όργανα, που βάζουν πάνω απ' το συμφέρον του τόπου τους το κομματικό.
Και αν από τις δυο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν περιμέναμε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύμη, περιμέναμε όμως να είναι συνεπείς σε εκείνα που διακήρυτταν προεκλογικά και καταλόγιζαν στον πρ.Δήμαρχο. Για τους κομματικούς υπαλλήλους, όμως, μπροστά στο κομματικό συμφέρον η συνέπεια, η αξιοπρέπεια και το "ήθος της αριστεράς" παραμερίζονται....
Όσο για τον πρ.Δήμαρχο, η στάση του ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην στείρα άρνηση. Δεν μας είπε όμως ποτέ για τις διαδικασίες που κατέστρεψαν το ιστορικό κέντρο της Κύμης ή εκείνες που "ανακαίνισαν" αντί να "αναπαλαιώσουν" το σπίτι του Γ.Παπανικολάου, και δεν τολμάμε να το ανοίξουμε στο κοινό, για να μη λερώσουν τα λευκά μαρμάρινα πατώματα, που πρότεινε ο "μελετητής" και υλοποίησε ο πρ.Δήμαρχος. Ξέχασε τελικά ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί" και δήθεν κόπτεται για διαδικασίες και νομιμότητες, που τώρα πια τηρούνται. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του για την Κύμη εξαντλήθηκε από τότε που έχασε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις τύχες της.
Από τον πρόεδρο, που λιποτάκτησε για να μην πάρει θέση, θα περιμένουμε να το κάνει έστω και εκ των υστέρων.
Τελικά, είμαστε σίγουροι ότι θα συμβούν πολλά τέτοια κωμικοτραγικά την επόμενη 4ετία. Κωμικά για τους ίδιους, τραγικά όμως για την Κύμη, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Ι. Θεοδώρου
Αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου