Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΟΡΤΗ ΤOY ΑΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την μνήμη του ιερού Ευαγγελιστού Λουκά τίμησε με πανηγυρικό τρόπο η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
Κατά την Ακολουθία του Όρθρου.....
χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και προέστη στην ακολουθήσασα Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, τους Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Ντινόπουλο, Σταύρο Ξυραφάς, Αναστάσιο Γανωτή, Αντώνιο Γούση, Γεώργιο Μαγκανιάρη, Γεώργιο Πολυκαρπίδη, τον Οικον. Δημήτριο Πατεράκη και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ανέστη Δανέλη εκ Νέου Προκοπίου,  πνευματικού τέκνου του Αρχιμ. Δαυΐδ Ψαράκη (αδελφού της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος), ιδιωτικού υπαλλήλου, εγγάμου και πατρός τριών τέκνων, ο οποίος προορίζεται να υπηρετήσει ως Διάκονος της Ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης.  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στο νέο Διάκονο, του είπε πως είναι ευλογημένη συγκυρία η ημέρα της χειροτονίας του να συμπίπτει με την εορτή του αγίου, ενδόξου Ευαγγελιστού Λουκά, για να του θυμίζει πάντοτε το έργο της συγγραφής του Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, των οποίων ήταν πιστός μαθητής και συνεργάτης, και συγκεκριμένα του Παύλου.  Τον κάλεσε, επίσης, να θυμάται συνεχώς την προτροπή του Ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος υπομνηματίζοντας το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων έγραψε ότι, στο Ευαγγέλιο μελετούμε το έργο του Χριστού υπέρ των ανθρώπων και στις Πράξεις την συνέχεια του έργου Αυτού, το οποίο ανέλαβαν ο θείοι Απόστολοι, του βίου των Αποστόλων να είμαστε ζηλωτές.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να επαινέσει τον πολύτεκνο νέο Διάκονο για την θαρραλέα επιλογή του να υπηρετήσει αμισθί, ως κληρικός και ταυτόχρονα να εργάζεται, όπως μέχρι τώρα έπραττε, αφού για δύο χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας διορισμός Ιερέως από την Πολιτεία.

Κατά την στιγμή της χειροτονίας, ο πιστός λαός αναφώνησε κατ’ επανάληψη το “Άξιος!”, συμμετέχοντας ενεργά στο Ιερό Μυστήριο.

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά την τέλεση της Αρτοκλασίας, την οποία προσέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας, ο οποίος έχει ως προστάτη του τoν Ευαγγελιστή Λουκά, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κοιμηθέντων Ιατρών-μελών του Συλλόγου.

Προ του “Δι’ ευχών”, ευχήθηκε εγκάρδια και στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας, τα οποία πληθωρικά συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία για να τιμήσουν τον προστάτη τους Ιατρό και Ευαγγελιστή, Άγιο Λουκά -μάλιστα δύο ιατροί, οι κ. Χριστοφόρος Σωφρονίου και Γεώργιος Μόσχος, προεξήρχαν και του χορού των ιεροψαλτών-, ενώ στα πρόσωπα του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Βράκα και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Τοπικής Εκκλησίας και ολόκληρης της Τοπικής Κοινωνίας για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο που λειτουργεί και βοηθά ανέργους και ανασφαλίστους συνανθρώπους μας, σε όλο το μήκος και πλάτος της Ι. Μητροπόλεως, καθώς και για την συμβολή τους στο έργο του Ορφανοτροφείου, αφού ο εκάστοτε Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ex officio μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του και για την εν γένει κοινωνική προσφορά των φιλότιμων Ιατρών του τόπου μας.

Η ιερά Πανήγυρις μεταδόθηκε και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ