Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023, η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, με κέντρο τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, όπου έχει καθιερώσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Εφέτος, επίσης, την πανήγυρη λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, φίλος και παλαιός συμμαθητής του αγίου Χαλκίδος, από τα χρόνια των σπουδών τους στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, ο οποίος, έχοντας την ονοματική του εορτή, προσεκλήθη από τον Ποιμενάρχη μας, να εορτάσει τα ονομαστήριά του στην.... Ιερά μας Μητρόπολη.
Ο άγιος Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή του αγίου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και των αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη-προϊσταμένου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, Χριστοφόρου Παπαθανασίου-εφημερίου της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου «ΑΡΜΑ», του πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη-εφημερίου του Ι. Ν. Κοιμ. Θεοτόκου Βασιλικού, του διακ. Σταύρου Καλαφάτη, των αγίων ιεροψαλτών του Ι. Ναού κ. Αθανασίου Τριανταφύλλου, και κ. Αλεξάνδρου Βουρή και πολλών ευσεβών χριστιανών.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος, αναφερθείς στην μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων και την συμμετοχή της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ένσαρκη Οικονομία του Θεού Λόγου, ενώ με πολλή αγάπη αναφέρθηκε και στον εορτάζοντα άγιο Πτολεμαΐδος, επισημαίνοντας πτυχές του καλού χαρακτήρος και της ευλογημένης βιοτής του μέσα στην Εκκλησία.
Μετά την Απόλυση, ο άγιος Πτολεμαΐδος ευχαρίστησε κατασυγκινημένος τον Σεβασμιώτατο και παρότρυνε τους εκκλησιασθέντες πιστούς και τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97, 7fm) να έχουν ζητούμενο στη ζωή τους τον Χριστό.