Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Από το μικρόβιο «σεράτια»
Θάνατος τεσσάρων νεογνών από λοίμωξη στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

Τέσσερα νεογνά κατέληξαν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» προσβεβλημένα από λοίμωξη με το παθογόνο μικρόβιο «σεράτια». Αλλα τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου χωρίς να νοσούν κλινικά και η υγεία τους είναι πολύ καλή. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο.
Τα νεογνά κατέληξαν από μικροβιαιμία από «σεράτια» παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής.
Οι επιστήμονες του Τομέα Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έκριναν πως τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το περιστατικό ήταν ικανοποιητικά, αλλά επισήμαναν την ανάγκη να εφαρμόζονται πιο συστηματικά κανόνες υγιεινής που αφορούν το καλό πλύσιμο των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.
Επίσης, αποφάσισαν να απομονώσουν τα νέα περιστατικά που οφείλονται στο μικρόβιο «σεράτια» και να αναθέσουν τη φροντίδα των νοσούντων νεογνών ή εκείνων που είναι φορείς του μικροβίου, σε ειδικό προσωπικό που θα έχει επαφή μόνο με αυτά.Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κανένα νεογνό δεν νοσεί σήμερα από το παθογόνο μικρόβιο, ενώ παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και τα υπόλοιπα νεογνά, ώστε σε περίπτωση που εκδηλώσουν τη λοίμωξη να υποβληθούν άμεσα σε φαρμακευτική αγωγή.Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου, χωρίς όμως να νοσούν κλινικά και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή. Αυτά, όπως συστήθηκε και αρχικώς από τους επιστήμονες, νοσηλεύονται σε ξεχωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου.
Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΛΠΝΟ (μετά και από νέα επίσκεψη ειδικών του την Κυριακή με εντολή της υπουργού Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου) επισημαίνεται ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έλεγχο, το θέμα παρακολουθείται στενά από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, και εργαζόμενοι, νοσηλευτές και γιατροί είναι σε ετοιμότητα, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα τυχόν νέο περιστατικό.