Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Έκκληση Μ. Ξενογιαννακοπούλου προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς
   Εκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη, για τις 30 του μηνός, προειδοποιητική απεργία τους, έκανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αναπτύσσοντας διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους.
    Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και συγκυρία και με την εντατικοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.
    Ηδη, γνωστοποίησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αυξάνει το πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών στις αποδοχές εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας από τα 5.140 στα 6.500 ευρώ.
    Ορίζεται ότι η έναρξη του νέου μισθολογίου είναι η 1/1/2009, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιπλέον χιλίων θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ.
    Εκτός αυτού και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία εμβολιάζουν ως τις 9 το βράδυ θα υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποζημίωσης των γιατρών, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαφόν που έχει τεθεί.
    Συμπλήρωσε ακόμη η υπουργός ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την πράξη για την καταβολή των χρεωστουμένων από εφημερίες των γιατρών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
    Επιφυλάξεις για τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
   Σύσταση για εμβολιασμό εκπαιδευτικών
    "Η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα. Έχει, δε, νόημα όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο". Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την υπογραφή εγκυκλίου για τη νέα γρίπη.
    Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι "το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης ύστερα από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις ομάδες που ανήκουν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
    Σύμφωνα
με τον εθνικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός θα αρχίσει από 1 Δεκεμβρίου. Ο εμβολιασμός αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης, δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, ειδικά τις πιο ευάλωτες να προσβληθούν πληθυσμιακές ομάδες".
    Η υπουργός έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία συστήνοντας στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων να εμβολιαστούν.
    Πάντως, σε ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο.