Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σε άμεση ισχύ
Κόβεται η αυτοτελής φορολόγηση σε 20 επαγγελματικούς κλάδους

Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για 20 επαγγέλματα προωθεί η κυβέρνηση, μέτρο που θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα Νέα, η ρύθμιση δεν αφορά τόκους καταθέσεων και αποζημιώσεις απόλυσης, που επίσης φορολογούνται αυτοτελώς και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και .........
δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου.
Όλες αυτές οι αμοιβές θα επιβαρύνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, με συντελεστές έως και 40%.
Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία επίσης έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας ισόποσα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις.
Να σημειωθεί πως το μέτρο επηρεάζει επίσης τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις των τελωνειακών (ΔΕΤΕ), των εφοριακών (ΔΙΒΕΕΤ) και των εργαζομένων στο Γενικό Χημείο του Κράτους (ΔΕΧΕ).
Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΟΥ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ενώ σε κινητοποιήσεις ενδέχεται να προχωρήσουν και οι τελωνειακοί.