Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χαλκίδα, 22 Ιανουαρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
 

Η Νότια  Καρυστία από Παραδείσι, Άγιο Δημήτριο, Καλλιανοί, Αμυγδαλιά, Κόμητο, Πλατανιστός, Μετόχι (Κάρυστος) απέχει από την πρωτεύουσα 2 ώρες και είναι η πλέον καθυστερημένη της Εύβοιας  αν όχι της χώρας. Από το 1995 έως σήμερα δεν διετέθη ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ΕΥΡΩ, δεν έκλεισε ούτε μία λακούβα.
Η περιοχή  στερείται κοινού δρόμου, δεν έχει φως και νερό, ενώ διαθέτει πλούσιους  παραγωγικούς πόρους. Αναπτυσσόμενη  θα αποτελέσει πηγή ευημερίας, θα αναδειχθεί σε χρυσοτόκο όρνιθα.
Το κύριο  πρόβλημα είναι ο δρόμος. Με πολλούς  κόπους και πιέσεις καταφέραμε να αποσπάσουμε έγκριση πίστωσης 8,00 εκατ. Ευρώ από τετραετίας για το τμήμα του δρόμου Άγιος Δημήτριος  – Καλλιανοί περιοχή δύσκολη  και κατολισθαίνουσα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες προχώρησαν τις μελέτες και επειδή η περιοχή θεωρείται και  είναι ιδιαίτερου κάλλους, έχει υπαχθεί  στο NATURA, οι Δ/νσεις Περιβάλλοντος πρότειναν ειδική προστασία του.........
τοπίου με κάλυψη των ορυγμάτων, ειδική διαδρομή κ.λ.π πράγμα που ανέβασε τον προϋπολογισμό του κόστους. Με την παρέμβαση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος η πίστωση αναπροσαρμόστηκε, αυξήθηκε στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες , προκηρύχτηκαν και έγινε η δημοπρασία και είμαστε στο στάδιο ανακήρυξης του αναδόχου.
Αίφνης  παρουσιάζεται η Νομαρχία ακριβέστερα το γραφείο Νομάρχου, ο Νομάρχης και ζητά να ακυρωθεί η διαδικασία και το έργο να διακοπεί.
Τίθενται  ερωτήματα: Μετά 4ετίας θυμήθηκε να κάνει την παρέμβασή της η  Νομαρχία; Στο χρόνο που παρήλθε  μπορούσε να έχει πλήρη πληροφόρηση και να αναφέρει την άποψή της. Ενδιαφέρον δεν υπήρξε, όπως από το 1995 δεν διέθεσε δραχμή. Τώρα γίνεται παρέμβαση; Σε ποια νομιμότητα στηρίζεται; Από πού πηγάζει η αρμοδιότητα του γραφείου Νομάρχη; Όχι των υπηρεσιών ή του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Έχουμε ανάγκη επενδύσεων. Ποια ασφάλεια δικαίου παρέχουμε όταν εργοληπτικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε κόπους, ταλαιπωρία, έξοδα, συντάσσουν προσφορές για αναγγελλόμενες δημοπρασίες και εμείς με μια αυθαιρεσία σταματάμε την κίνηση, τις νόμιμες διαδικασίες; Αν ακυρωθεί η διαδικασία στην επανάληψη (που είναι απίθανο να συμβεί, η ακύρωση θα επιφέρει και ακύρωση της πίστωσης, το έργο θα χαθεί) θα έχουμε πάλι έκπτωση 50%; Σε ποιον θα καταλογιστεί η ζημιά;
Η χειρότερη  πράξη και η κάκιστη συμπεριφορά  προς μια καθυστερημένη και πάμπτωχη περιοχή θα είναι η διακοπή της προόδου του έργου αυτού.
Καλούμε την Γραμματέα της Περιφέρειας  να προχωρήσει το έργο, να σεβαστεί τους πολίτες της Νοτίου Καρυστίας  και να τιμήσει τις άριστες  υπηρεσίες της οι οποίες έχουν  άριστα στελέχη και απέδωσαν έργο υπό ποικίλες κυβερνήσεις. Δεν επιτρέπεται να προσβάλλουμε τις υπηρεσίες μηδενίζοντας τις πρωτοβουλίες και εισηγήσεις τους.
Καλούμε, επίσης, και εισηγούμαστε το ποσοστό  της έκπτωσης, που είναι περί το 50%, να διατεθεί αποκλειστικά για τον  εκσυγχρονισμό του δρόμου από Άγιο Δημήτριο έως Παραδείσι και για διάνοιξη από Καλλιανούς προς Αμυγδαλιά.
Οι Δήμαρχοι Μαρμαρίου και Καρύστου να διατυπώσουν  την άποψή τους.