Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ
 ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΩΡΙΑΙΟΥ DVD
ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα έγκατα των σπηλαίων της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν στην ....
.εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Κύμης, το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουλίου, στην πανέμορφη αυλή του Δημαρχείου, όπου έγινε η προβολή του σχετικού DVD για τα σπήλαια της περιοχής.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης και με την συνεργασία σπηλαιολόγων, μελών του συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ. Η δουλειά αυτή παρουσιάζει το ταξίδι των σπηλαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, στα έγκατα των σπηλαίων της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόσο για την ιδιαιτερότητά τους και την φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, όσο και το επιστημονικό ενδιαφέρον, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. Στην εξερευνητική ομάδα μετείχε και καταγράφηκαν οι παρατηρήσεις του, ένας από τους μεγαλύτερους σπηλαιολόγους του κόσμου, ο Βρετανός Phil Short.

Στο DVD είδαμε τους σπηλαιολόγους να καταδύονται, με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία, στα έγκατα των σπηλαίων, μέσα από διαδρομές δύσκολες και δύσβατες. Είδαμε να εισχωρούν σε επικίνδυνα σιφώνια, να καταδύονται σε υπόγειες λίμνες και να φτάνουν σε υπόγειες αίθουσες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που ο χρόνος, το νερό και ο ασβεστόλιθος δημιούργησαν.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς τόνισε, ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου στην περιοχή. Θα διαμορφωθεί δηλαδή, γύρω από τις εισόδους των σπηλαίων ο χώρος, ο οποίος είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος στους φυσιολάτρες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθεί μέσα από DVD τμήματα του εσωτερικού των σπηλαίων, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα. Ακόμη, στο άμεσο μέλλον θα κατασκευαστούν μικροί ξύλινοι οικίσκοι κοντά στα σπήλαια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές ως καταλύματα, όταν κάνουν τις εξερευνήσεις και καταδύσεις τους στα σπήλαια.
Στην εκδήλωση μίλησε και η σπηλαιολόγος, μέλος του συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ, κ. Νικολαΐδου, η οποία τόνισε, ότι η δημιουργία του σπηλαιολογικού πάρκου θα αναδείξει περισσότερο την περιοχή και θα διευκολύνει το έργο τους για πολλά χρόνια.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η αντιδήμαρχος κα Ευαγγελία Βελισσαρίου και παραβρέθηκε η πρόεδρος του Δ.Σ. κα Αρετή Μπάτσα, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αρκετός κόσμος, που απόλαυσε αυτό το σπάνιο «οδοιπορικό» στα σπήλαια της περιοχής μας.