Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011
Δελτίο Τύπου
«Δεν ελήφθησαν υπόψη λογικά κριτήρια
για τις συνενώσεις σχολικών μονάδων»


Συγκεκριμένες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι δεν ελήφθησαν υπόψη λογικά κριτήρια για τις συνενώσεις σχολικών μονάδων, που προωθεί η κυβέρνηση, καταγγέλλει ο βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου με ερώτηση που.....
 κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.
Ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση του 17ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, το οποίο θα συστεγαστεί με το 23ο, το οποίο είναι τριθέσιο και άρα δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για να απορροφήσει σχολείο, που λειτουργεί ως πενταθέσιο και που επιπλέον στεγάζει και το 23ο νηπιαγωγείο Χαλκίδας.
Ανάλογα προβλήματα θα προκαλέσει και η συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Βατώντα, που βρίσκεται σε δημόσιο κτίριο, με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο.
Ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά από την Υπουργό να απαντήσει, εάν είχε γίνει πρόταση συγχώνευσης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα συγκεκριμένα σχολεία, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την μεταφορά των μαθητών, που προκύπτει εκ των πραγμάτων και ποιο είναι το κόστος μεταφοράς.
Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:
«Είναι ομολογουμένως αποδεκτό ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή του σχολικού χάρτη έχει σαν απόρροια την δημιουργία έντονων αντιδράσεων τόσο από την πλευρά του εκπαιδευτικού προσωπικού όσο και από την πλευρά των μαθητών και των γονέων. Οι συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν φυσικά περιέχουν και δημοτικά σχολεία κατά μήκος της Εύβοιας. Ωστόσο κάποιες κινήσεις συγχώνευσης σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν εύλογες απορίες.
Συγκεκριμένα, η μία περίπτωση αφορά το 17ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας όπου ανακοινώθηκε πως θα στεγαστεί εκεί και το 23ο δημοτικό. Σε αυτή την περίπτωση φαντάζομαι πως είναι και σε εσάς γνωστό ότι το 23ο δημοτικό κτίστηκε με υποδομή για τριθέσιο σχολείο. Δεν έχει υποδομή για να απορροφήσει και το 17ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας αφού ήδη λειτουργεί σαν πενταθέσιο με τις αίθουσες χωρισμένες στην μέση και στεγάζει ήδη και το 23ο νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Ακόμη, στην περίπτωση της συγχώνευσης του Δημοτικού Σχολείου Βατώντα με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αρτάκης διακρίνουμε κάποιες κινήσεις χωρίς ορθολογική σκέψη και φυσικά χωρίς όφελος αλλά αντιθέτως με ζημία. Ενώ το Δημοτικό Σχολείο Βατώντα στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο καλείται να στεγαστεί και αυτό στο 4Ο Δημοτικό Σχολείο της Ν. Αρτάκης, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν οι συγχωνεύσεις;
2.Στις δύο περιπτώσεις που αναφέρθηκαν είχε γίνει πρόταση συγχώνευσης από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;
3.Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την μεταφορά των μαθητών που προκύπτει εκ των πραγμάτων; Το κόστος μεταφοράς έχει ληφθεί υπόψη διότι προφανώς το ποσό θα είναι φυσικά μεγάλο».