Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Την προσοχή σας, για ένα λεπτάκι μόνο!!!


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Το πολύτιμο αίμα του εμβρύου, και συγκεκριμένα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, παλαιότερα πιστεύαμε ότι δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.
Σήμερα όμως, από το αίμα αυτό και κατά βάση τα λεγόμενα «Βλαστοκύτταρα», μπορούν να θεραπεύσουν περισσότερες από 70 κακοήθεις ή γενετικές ασθένειες. Παγκοσμίως, έχουν αναφερθεί με επιτυχία περισσότερα από 8.000 περιστατικά μεταμόσχευσης Βλαστικών Κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, που αφορούν θεραπείες αιματολογικών ασθενειών. 
Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των.....
κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, αφού, κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του οργανισμού. Δυνητικά τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν να θεραπεύσουν, όλα τα όργανα του σώματος τα οποία περιέχουν κύτταρα, στα οποία μπορούν να μετατραπούν.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περισσότερους 200 τύπους ωρίμων κυττάρων. Εκτός από το αίμα του πλακούντα, βλαστοκύτταρα μεσεγχυματικού τύπου βρίσκονται στον ιστό που περιβάλλει τα αγγεία του ομφαλίου λώρου, ο οποίος και ονομάζεται ουσία του Wharton. 
Επίσης τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα μπορούμε να τα συλλέξουμε και από τα νεογιλά δόντια, τα οποία ένα παιδί αντικαταστεί από την ηλικία των έξι ετών, καθώς και από το λίπος τω ενηλίκων.

Η φύλαξη των βλαστοκυττάρων γίνεται σε σταθερές συνθήκες υγρού αζώτου, στους
-196ο, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη φύλαξη τους και η σωστή συντήρηση τους, και να είναι έτοιμα προς χρήση, οποιανδήποτε χρονική στιγμή χρειαστούν. Οι θεραπείες που πραγματοποιούνται σήμερα με την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι: οξείες λευχαιμίες, χρόνιες λευχαιμίες, Μυελοπαραγωγικά σύνδρομα, Μυελοδυπλαστικά σύνδρομα, διαταραχές των βλαστικών κυττάρων, Λεμφοπαραγωγικά σύνδρομα, διαταραχές της φαγοκυττάρωσης, διαταραχές των πλασματοκυττάρων, Ανοσοανεπάρκειες. Σε κλινικές μελέτες βρίσκονται: αναγέννηση του μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα, κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου, σάρκωμα Ewing, νευροβλάστωμα, σακχαρώδης διαβήτης, μυϊκή δυστροφία, ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια μέχρι και την ηλικία των δυο ετών και σκλήρυνση κατά πλάκας. Ασθένειες που βρίσκονται σε πειραματικά στάδιο είναι: η νόσος Alzheimer, νόσος Parkinson, αναγέννηση του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικά επεισόδια και τραυματισμούς και αναγέννηση του νωτιαίου μυελού από τραυματισμούς.
Λοιπόν εσείς τι λέτε, αξίζει η φύλαξη των Βλαστοκυττάρων;