Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για την προστασία από τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης αίματος
Η ερώτηση του βουλευτής έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: Άμεσος έλεγχος και μέτρο προστασίας εναντίον της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης αίματος.
Κύριε Υπουργέ,
Στις 9 Ιουλίου ξεκίνησε η επιδημία του Ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και το σχέδιο προετοιμασίας του 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να .....
λάβουμε, το ΣΚΑΕ εισηγήθηκε την άμεση εφαρμογή ελέγχου του αίματος με ΝΑΤ. Επίσης, μέχρι την εφαρμογή της ΝΑΤ θα πρέπει το αίμα που συλλέχθηκε από τις 9 Ιουλίου να μπει σε καραντίνα και να γίνει αναδρομικός έλεγχος στα αποθηκευμένα δείγματα από 1η Ιουλίου.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, η πολιτεία δεν έχει αρχίσει τον έλεγχο με ΝΑΤ, προκείμενου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω μετάγγισης. Αυτό έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία ειδικά των θαλασσαιμικών ασθενών, οι οποίοι, όπως γνωρίζετε, είναι τακτικώς πολυμεταγγιζόμενα άτομα και έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό μέσω της μετάγγισης. Στην Ελλάδα, ανέρχονται περίπου σε 3.100 σε ολόκληρη τη χώρα με τα δύο τρίτα από αυτούς να βρίσκονται στην Αθήνα.
Η δε λύση αποκλεισμού των αιμοδοτών σε Αθήνα-Πειραιά και πιθανόν και σε άλλα μέρη όπου ενδέχεται να εξελιχθεί η επιδημία μάλλον θα επιδεινώσει ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της επάρκειας του αίματος σε μια χώρα που τα ποσοστά της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν πτωτική πορεία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  • Σκοπεύετε να προχωρήσετε στον άμεσο έλεγχο του αίματος με ΝΑΤ σε μοναδικό δείγμα, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη μορφή προστασίας όλων των πολιτών που μεταγγίζονται εναντίον της μετάδοσης του ιού μέσω της μετάγγισης, κίνδυνο που διατρέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, οι οποίοι πολυμεταγγίζονται;