Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, καταγγέλλει την απειλούμενη κατάργηση του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" και την "αντικατάστασή" του από την 1η Απριλίου 2013 με το νέο πρόγραμμα με την επωνυμία "Κατ' οίκον φροντίδα Συνταξιούχων".
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" λειτουργούσε με κοινοτικά κονδύλια, εξυπηρετούσε 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ (Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες) πανελλαδικά και με προσωπικό 3.500 εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, προσφέρουν, κατά γενική ομολογία, πολύ ουσιαστικό κοινωνικό έργο, παρ ότι....
μένουν πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες.
Σήμερα που η κοινωνία μας φτωχοποιείται και οι κοινωνικές παροχές θα έπρεπε να ενισχυθούν, τουναντίον, στραγγαλίζονται. Αντί ο θεσμός "Βοήθεια στο σπίτι" να παγιωθεί και να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα των εργαζομένων, (καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, σταθερή εργασία και διεύρυνση των δικαιούχων ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κλπ), προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών, κάνουν πιο δύσκολη την παροχή στους δικαιούχους βάζοντας οικονομικά όρια πιο υψηλά γι΄αυτούς, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούν μια πάγια αυτοδιοικητική και κοινωνική δομή στις λεγόμενες "κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις".

Το θεσμικό αυτό πλαίσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει υποκαθιστώντας πάγιες αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δομές, γιατί αυτές οι δομές είναι υποχρέωση της πολιτείας και των Δήμων και όχι κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.