Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Την Τετάρτη 13/2/2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του κλάδου με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
  • αξιολόγηση εκπαιδευτικών
  • αλλαγή περιοχών μετάθεσης
  • αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων
  • απολύσεις εκπαιδευτικών
  • αύξηση ωραρίου
  • ειδική αγωγή
  • συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 20/2/2013
Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης ενημερώθηκε αρχικά από το......
προεδρείο για την επίσκεψη του Δ.Σ. στον προϊστάμενο της Β/βμιας εκπαίδευσης κ. Δρεμέτσικα, την συνάντηση των προέδρων των ΕΛΜΕ με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Παλιαλέξη, καθώς και από τον αιρετό του κλάδου και μέλος του Δ.Σ. κ. Σιόλια για το πρώτο συμβούλιο ΠΥΣΔΕ που πραγματοποιήθηκε για διοικητικά κυρίως θέματα. Κατόπιν διαβάστηκε το πλαίσιο δράσης της ΟΛΜΕ και δόθηκε ο λόγος στους συναδέλφους, οι οποίοι στο σύνολό τους εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται στον κλάδο. Ιδιαίτερα οι συνάδελφοι/ισσες από την Ειδική Αγωγή έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου, που ουσιαστικά οδηγεί σε συρρίκνωση και κλείσιμο των δομών της Ειδικής Αγωγής και στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους που δίνουν καθημερινά την ψυχή τους στο ευαίσθητο αυτό μέτωπο της παιδείας. Οι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής κατέθεσαν ψήφισμα στο προεδρείο, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα και επισυνάπτεται. Κατόπιν οι συνάδελφοι που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, σε κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας, ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα νομικής προσφυγής σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου για την αλλαγή των περιοχών μετάθεσης. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και οι αναπληρωτές, οι οποίοι εκτός του ότι θα δουν τις θέσεις τους να χάνονται εξαιτίας της αύξησης του ωραρίου των μονίμων, που ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση την Τρίτη 19/2, αργά το βράδυ, δεν θα επιτρέπεται ούτε να αρρωσταίνουν καθώς πιθανή αναρρωτική άδεια που υπερβαίνει το 15μερο, θα οδηγεί σε απόλυση. Οι δε γυναίκες συναδέλφισσες που θα διαπράξουν το σφάλμα να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως αναπληρώτριες, θα δουν την προϋπηρεσία τους να χάνεται, αν έχουν την ατυχία να διατρέχουν τον κίνδυνο επαπειλούμενης κύησης. Είναι στ’ αλήθεια εξωφρενικό πως η ηγεσία του Υπουργείου ροκανίζει κοινωνικές δομές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις ενός αιώνα, ρίχνοντας κυριολεκτικά στον καιάδα των μνημονίων όλους αυτούς που θα όφειλε να υποστηρίζει ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας που σέβεται τους πολίτες του.
Στις τοποθετήσεις τους οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες του κλάδου, διατύπωσαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συνδικάτου, την ανάγκη για μαζικές γενικές συνελεύσεις, τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας που θα στηρίζει έκτακτα περιστατικά υγείας συναδέλφων αλλά και πιθανές απεργίες διαρκείας, κάτι που προτείνουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι. Επίσης υπήρξε πρόταση από το Δ.Σ. να ανοίξει διάλογος στους συλλόγους διδασκόντων σχετικά με την αξιολόγηση, το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, τα πειθαρχικά συμβούλια και τις επικείμενες απολύσεις, που θα αφορούν σε μεγάλη κλίμακα τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Επίσης, για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου το Δ.Σ. πρότεινε να δημιουργηθούν συνάδελφοι-σύνδεσμοι σε κάθε σχολείο που θα επιφορτιστούν αφενός με το καθήκον να πυροδοτήσουν αυτό το διάλογο και να μεταφέρουν τις απόψεις του συλλόγου στο Δ.Σ., αφετέρου να επικοινωνούν με το Δ.Σ. ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο ανατροφοδότησης ανάμεσα στο σωματείο και στον κλάδο.
Σε καμιά περίπτωση βέβαια όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη λειτουργία και το ρόλο της Γενικής Συνέλευσης , που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο έκφρασης των συναδέλφων και λήψης αποφάσεων. Κατανοώντας όμως την αδυναμία πολλών συναδέλφων να εκφραστούν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους στον περιορισμένο χρόνο των συνελεύσεων προτείνουμε εναλλακτικά και αυτή τη μορφή διαλόγου.
Το σώμα της Συνέλευσης ψήφισε ομόφωνα το πλαίσιο δράσης και διεκδικήσεων της ΟΛΜΕ καθώς και τη συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία στις 20/2/2013. Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης το Δ.Σ. κάλεσε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 21/2/2013 και ώρα 6:30 στο Νομαρχιακό Μέγαρο, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΤΕ και την ΟΛΜΕ. Όσον αφορά τις αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης το Δ.Σ. κάλεσε τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη 27/2/2013 στις 1:30 μ.μ.
Το Δ. Σ. δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις της Συνέλευσης στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 /2/2013 στην Αθήνα και να ενημερώσει σχετικά τον κλάδο σε προσεχή Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα Μάρτιο.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι καιροί είναι κρίσιμοι και «ου μενετοί». Το Δημόσιο Δωρεάν σχολείο βάλλεται κι εμείς οι Λειτουργοί της εκπαίδευσης κατασυκοφαντούμεθα με σκοπό να παρουσιαστούμε ως οι υπεύθυνοι της κατάστασης, στην οποία έχουν οδηγήσει την εκπαίδευση οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Το ηθικό μας όμως πρέπει να παραμείνει υψηλό και η αξιοπρέπεια μας αλώβητη. Είναι τα μόνα όπλα που έχουμε σε αυτή τη λαίλαπα που εξαπολύουν εναντίον μας. Είμαστε πολλοί, έχουμε δύναμη ψυχής και θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Σας καλούμε να συμμετέχετε στις γενικές συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις και δράσεις που αποφασίζουμε ώστε να έχουμε ένα ισχυρό και αγωνιστικό σωματείο.
Καλούς αγώνες,
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος             Η Γεν Γραμματέας
                                                       Κολιού Όλγα             Νίκα Χαρά