Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΣΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Με ψήφους 102 έναντι 80 η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε το αίτημα για άρση της ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ 13 βουλευτές δήλωσαν «παρών» και υπήρξε μία λευκή ψήφος.
Τον κ. Γεωργιάδη είχε μηνύσει ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Δημήτρης Τρίμης, τον οποίον ο βουλευτής της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει -σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση- «αρχηγό των κουκουλοφόρων».
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή είχαν ....
ταχθεί επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Προηγουμένως, ο κ. Γεωργιάδης είχε ζητήσει να μην αρθεί η ασυλία του, επικαλούμενος το άρθρο 61 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο, για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων».
Αναφερόμενος στην παρέμβαση που προκάλεσε την εναντίον του μήνυση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «πριν ενάμισι χρόνο ήταν στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, έκανε μια ομιλία, καταγγέλοντας την αστυνομική βία και έφερε ως παράδειγμα της 'υπερβάλλουσας αστυνομικής βίας' ότι η Αστυνομία χτυπούσε τον κ. Τρίμη που παρουσιαζόταν εκείνη τη μέρα με ένα μπανταρισμένο χέρι.
» Και ρώτησε: 'είναι κουκουλοφόρος ο κ. Τρίμης'; Πετάγομαι και λέω, 'μα είναι ο αρχηγός των κουκουλοφόρων'. Είμαι βουλευτής, μιλώ σε άλλον βουλευτή και προφανώς το σχόλιό μου είναι πολιτική κριτική. Δεν είναι προσωπική αντιδικία. Δεν έχω προσωπική αντιδικία με τον κ. Τρίμη, τον οποίον δεν γνωρίζω ούτε και θέλω να γνωρίσω.
» Είναι ο ορισμός του άρθρου 61 του Συντάγματος. Αν αρθεί η ασυλία μου, προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει βουλευτική ασυλία για κανέναν λόγο. Αιτούμαι την μη άρση της ασυλίας μου» είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
Άρση ασυλίας για Γ.Κεφαλογιάννη, Κέλλα, Κασή

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Ολομέλεια έκανε δεκτά, ωστόσο, τα αιτήματα για άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη (148 υπέρ, 47 κατά και 1 λευκή ψήφος) και Χρήστου Κέλλα (159 υπέρ, 35 κατά, 1 «παρών» και μία λευκή ψήφος) για μηνύσεις που έχουν δεχθεί και αφορούν αντιδικίες τους με πολίτες, που σημειώθηκαν πριν από την εκλογή τους ως βουλευτές. Στην περίπτωση δε του κ. Κέλλα, κατά τη δημαρχιακή του θητεία στη Λάρισα.
Αντίστοιχη υπήρξε και η περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασή, η ασυλία του οποίου ήρθη για δύο περιπτώσεις που αφορούσαν τη θητεία του στη θέση του δημάρχου Ιωαννίνων και του προέδρου του τοπικού Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. (175 υπέρ έναντι 18 κατά, 2 «παρών» και 1 λευκή/ ψήφοι 174 υπέρ, έναντι 18 κατά, 2 «παρών» και 2 λευκές).