Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό
Κλειστό Γυμναστήριο Αυλίδας
«Ανθ/σγου (Ι) Δημ. Β. Νικολάου»


Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στο Βαθύ, τα εγκαίνια του κλειστού Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Αυλίδας.
Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θαν. Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Σπυρ. Νικολάου, ο....
Δήμαρχος Ερέτριας, Βασ. Βελέντζας, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος της ΔΙΚΕ Τανάγρας, Μιχ. Κουρουτός, ο πρώην Δήμαρχος Αυλίδας, Νικ. Λεοντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημ. Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Βαθέος, Παραλίας, Φάρου και Καλοχωρίου/Παντειχίου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη, εκπρόσωποι των τοπικών Στρατιωτικών Αρχών, οι Δ/ντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και άλλων πηρεσιών, ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού και εκπρόσωποι άλλων Φορέων της Αυλίδας, μαθητές των Δημ. Σχολείων και του Γυμνασίου Αυλίδας καθώς και πλήθος κόσμου.

Η ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ

Το κλειστό γυμναστήριο –μετά από πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσιών και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- φέρει το όνομα του συμπολίτη Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Δημητρίου Βασ. Νικολάου, θανόντα σε αεροπορικό δυστύχημα σε αυξημένο κίνδυνο κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής, το 1978.
Έγιναν δε και τα αποκαλυπτήρια αφιερωματικής πλάκας, στην είσοδο του κτηρίου.
Σε αναφορά στην ομιλία του, ο Δήμαρχος σημείωσε: «…Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό το γυμναστήριο θα φέρει το όνομα του πεσόντα Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενός ιπτάμενου Ίκαρου, που δοκίμαζε τις αντοχές του και άγγιζε τα όρια τους, με αγάπη στην Πατρίδα και αίσθημα καθήκοντος. Ζωντανή κληρονομιά μνήμης στον τόπο και στη νεολαία μας.»

Η ΤΕΛΕΤΗ

Ο Αγιασμός τελέστηκε, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας, Γεωργίου, με τη συμμετοχή του εκπροσωπούντα τον Μητροπολίτη Χαλκίδας, αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και των ιερέων της Αυλίδας.

Ακολούθησαν δε ομιλίες από:
- τον Δήμαρχο Χαλκιδέων, Θαν. Ζεμπίλη,
- τον Δήμαρχο Θηβαίων, Σπυρ. Νικολάου, ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος των συγγενών του τιμωμένου και
- την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πεσόντων Αεροπόρων, Μιράντα Παπασταύρου.

ΖΕΜΠΙΛΗΣ: «ΕΡΓΟ ΑΘΛΗΤΘΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
- ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΥ»

Το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αυλίδας μελετήθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα αθλητικών υποδομών «Ελλάδα 2004», το 2001. Δημοπρατήθηκε το 2002, συμβασιοποιήθηκε το 2003 και θεμελιώθηκε το 2005. Το κατασκευαστικό αντικείμενο της πρώτης εργολαβίας, το κτηριακό του έργου, περαιώθηκε το 2010, κόστισε 1.270.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με σχεδόν 800.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» ενώ ο Δήμος ανέλαβε από ίδιους πόρους τα υπόλοιπα 470.000 ευρώ.
Αμέσως με την περαίωση της πρώτης εργολαβίας, το 2011, συμβασιοποιήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η δεύτερη εργολαβία, για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου (παρκέ, καθίσματα εξεδρών, αθλητικά όργανα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.α.) με κόστος που ανήλθε σχεδόν στα 370.000 ευρώ και αποπληρώθηκε –μαζί με την εξόφληση και της προηγούμενης εργολαβίας- αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για τα οικονομικά και της Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος, Θαν. Ζεμπίλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «ένα όραμα που υιοθετήθηκε από την τοπική κοινωνία, πήρε σάρκα και οστά. Μετά από τέσσερις διαδοχικές δημοτικές θητείες, δύο κοινοπρακτικά εργοληπτικά σχήματα, ένα πρόγραμμα συγχρηματοδότησης, αρκετά προβλήματα, πολλές προσπάθειες και αγωνίες».
Όπως τόνισε: «Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες και η Πολιτεία οφείλει να εκπληρώνει αυτήν την υποχρέωσή της. Σήμερα, παραδίδουμε σε χρήση το ολοκαίνουργιο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αυλίδας. Ένα σημαντικό έργο αθλητικής υποδομής, που στερείτο έως τώρα η περιοχή. Ως εκπλήρωση της οφειλής από πλευράς του Δήμου προς τους νέους και τις νέες της Δημοτικής Ενότητας.»

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΥΛΙΔΑΣ

Κύριος ένοικος του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου θα είναι ο Γ.Σ. Αυλίδας, που έχει καταφέρει να συνενώσει τις μπασκετικές δυνάμεις της περιοχής.
Ευτυχής δε συγκυρία ήταν ότι, τα εγκαίνια του κλειστού συνέπεσαν
τόσο με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου όσο και με τη φετινή παρθενική άνοδό του στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ.
Ο πρόεδρος του Γ.Σ. Αυλίδας, Ανδρ. Ιωαννίδης παρέλαβε από τον Δήμαρχο σχετική τιμητική πλακέτα ενώ οι παίκτες της ομάδας εγκαινίασαν αγωνιστικά το κλειστό, με εσωτερικό διπλό.