Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ


Κοινή συνεδρίαση Δ.Σ. και Αιρετών ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των μελών των Δ.Σ. και των αιρετών των ΠΥΣΔΕ και του ΑΠΥΣΔΕ, όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία. Από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας παραβρέθηκαν η πρόεδρος Κολιού Όλγα, η γεν. γραμματέας Νίκα Χαρά, ο ταμίας του Δ.Σ. και αιρετός του ΠΥΣΔΕ Σιόλιας Νίκος και το μέλος του Δ.Σ. Χαρά Σωκράτους.
Η πρόσκληση αφορούσε στο επείγον και φλέγον θέμα .....
των υπεραριθμιών και των αναγκαστικών μετακινήσεων-μεταθέσεων και στη κοινή στάση που πρέπει να ακολουθηθεί.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας κ. Μαστροκώστα, που είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης, ήταν:
1.Πλεονάσματα-κενά-μετακινήσεις-μετατάξεις
2.Πειθαρχικό δίκαιο
3.Επίταξη-δράσεις
4. Βαθμολόγιο-μισθολόγιο
4. Υποβολή των προτάσεών μας στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Παλιαλέξη.
Όσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης έγιναν τοποθετήσεις από όλους τους παρευρισκόμενους και αντηλλάγησαν απόψεις πάνω στη βάση κοινής αντιμετώπισης της επείγουσας κατάστασης.  Αποφασίστηκε:
1. Η συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου που θα αποτελείται από τους προέδρους των Δ.Σ. και θα επιλαμβάνεται όλων των τρεχουσών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο.
2. Η επικοινωνία και ο συντονισμός των αιρετών των ΠΥΣΔΕ και του ΑΠΥΣΔΕ για ισχυροποίηση των θέσεων και των απόψεών δεδομένου και του όγκου/μεγέθους και της πολυπλοκότητας του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων
3. Άμεση πρόσκληση και ενημέρωση των συναδέλφων που είναι διορισμένοι στα υπηρεσιακά συμβούλια, στη βάση κοινής γραμμής και συντεταγμένης δράσης υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
4. Η δημοσίευση μιας κοινής ανακοίνωσης-καταγγελίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και της συμπαράστασης του κλάδου μας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (σας έχει ήδη κοινοποιηθεί).
5. Η ανάγκη συντονισμού με όλους/ες τους/τις συναδέλφους/ισσες για μαζικές συγκεντρώσεις-παραστάσεις στα ΠΥΣΔΕ, ώστε να ανακόπτονται αποφάσεις που θα επιχειρήσουν να θίξουν έστω και ένα συνάδελφο/ισσα. Κανένας τέτοιος πίνακας να μη φτάσει για συζήτηση και επικύρωση στα ΑΠΥΣΔΕ
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης αυτής όπως συνοψίστηκαν και τέθηκαν στην συνάντηση που ακολούθησε με τον περιφερειακό διευθυντή κ. Παλιαλέξη είναι τα ακόλουθα:
1.Το θέμα της επιστράτευσης που μας απαξιώνει ως κλάδο και εξακολουθεί να υφίσταται, παρόλο που έχει εκλείψει ο λόγος ενεργοποίησής του (απεργία στις Πανελλαδικές εξετάσεις), πρέπει να αρθεί άμεσα.
2.Να μην υπάρξει καμία δίωξη συναδέλφου που πήρε μέρος στην Πανεργατική-Πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 13/6/2013.
3.Να μην γίνει καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού μακριά από τον τόπο κατοικίας του.
4. Το σχολείο που θέλουμε και στο οποίο έχουν θέση όλοι οι συνάδελφοι/ισσες και όλες οι ειδικότητες, περιλαμβάνει όλες τις υποστηρικτικές δομές (τμήματα ένταξης, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη), περιλαμβάνει καινοτόμα προγράμματα (Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικής Αγωγής, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας), τα οποία πρέπει να λειτουργούν από την αρχή του χρόνου, ώστε οι συνάδελφοι που θα χρειαστεί να μπορούν να καλύπτουν το ωράριό τους.
5.Να λειτουργήσουν τμήματα στις  κατευθύνσεις και μαθήματα επιλογής στο Λύκειο, χωρίς αυστηρό πλαφόν αριθμού μαθητών, να συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς οι ώρες των εργαστηρίων, των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τα πραγματικά ωράρια των διευθυντών/ριών.
6.Να στηριχθεί η Ειδική Αγωγή και οι δομές της.
7.Να μην συγχωνευθεί, ούτε να κλείσει κανένα σχολείο.
8.Το θέμα του Πειθαρχικού είναι πολύ σοβαρό, δένει χειροπόδαρα τους εκπαιδευτικούς και όπως είπε γλαφυρά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, μπορεί να βρεθούμε υπόλογοι και με στέρηση του μισθού μας  σε μια πιθανή διένεξη  με το γείτονα επειδή «οι κότες μας έφυγαν από το κοτέτσι μας και πήγαν στο δικό του».
 Ο Περιφερειακός Διευθυντής ξεκινώντας από το Πειθαρχικό απάντησε, πως αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι του ΥΠΑΙΘΠΑ και όπου μπορούν θα το αποφύγουν.  Για το θέμα της επίταξης αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού ΥΠΑΙΘΠΑ ότι αυτή θα λήξει με το πέρας των πανελληνίων εξετάσεων. Όσον αφορά την απεργία της 13/6/2013 και τις κυρώσεις που θα μπορούσαν  να επιβληθούν στους απεργούς συναδέλφους εξαιτίας της επίταξης, μας μετέφερε  ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Για τις συγχωνεύσεις σχολείων είπε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση με δική της πρωτοβουλία δεν έχει πρόθεση να ανακινήσει τέτοιο ζήτημα πριν αξιολογηθεί το υπάρχον προσωπικό και διαβλέπει ότι ούτε και το υπουργείο έχει. Εκτιμά ότι μετακινήσεις δε θα γίνουν επειδή πλεονάζουν παντού εκπαιδευτικοί, ενώ οι ειδικότητες που εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό πλεοναζόντων (όπως γυμναστές, πληροφορικοί, ξενόγλωσσοι), θα αποσπαστούν κατά προτεραιότητα εφόσον το επιθυμούν ή θα μεταταχθούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας ή σε διοικητικές θέσεις. Τόνισε μάλιστα ότι ως Περιφέρεια ζήτησαν και πήραν μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών διευρυμένου ωραρίου απ’ ότι προβλεπόταν, ώστε να απορροφηθούν οι πιο πάνω ειδικότητες. Για την Ειδική Αγωγή είπε ότι θα στηριχθεί με οικονομική ενίσχυση. Η συμπλήρωση ωραρίου θα γίνεται αυστηρά εντός της ομάδας σχολείων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Δυστυχώς ο κλάδος μας με την ανελέητη επίθεση που δέχεται σαν μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται όλοι οι πολίτες της χώρας υποκύπτει στη διχόνοια και επιδεικνύει ανθρωποφαγικά χαρακτηριστικά. Η συμμετοχή και η φυσική μας παρουσία στις δράσεις που αποφασίζονται είναι πολύ σημαντική στην παρούσα φάση, που διακυβεύεται το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση.
Ας κρατήσουμε υψηλό το αίσθημα της αλληλεγγύης  κι ας περάσουμε στην επίθεση μιας και είναι γνωστό πως τα κινήματα πετυχαίνουν όταν διεκδικούν και όχι  όταν αμύνονται.                                
                                                                   Για το Δ.Σ.
            Η Πρόεδρος                                                                                  Η γεν. γραμματέας
            Κολιού Όλγα                                                                               Νίκα Χαρά