Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ


Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση του «Κλειστού Γυμναστηρίου Άνω Βάθειας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/9/13
Το δρόμο της δικαιοσύνης, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών του Δήμου Ερέτριας, λαμβάνει πλέον η υπόθεση του κλειστού Γυμναστηρίου της Άνω Βάθειας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέχρι την εδαφόπλακά του, αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία κατάφερε να δεσμεύσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του τ. Δήμου Αμαρυνθίων και νυν Δήμου Ερέτριας.
Τα αποτελέσματα της εργασίας που έκανε η ....
εταιρεία ΝΑΜΑ LAB, έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα του «έργου» που έχει μέχρι σήμερα παραδοθεί είναι αποκαλυπτικά.
Μεταξύ άλλων, η έρευνά έδειξε ότι τα υλικά εξυγίανσης δεν πληρούν τις προδιαγραφές της γεωτεχνικής μελέτης του έργου. Η παρουσία ογκόλιθων στο υλικό εξυγίανσης εμποδίζει την ορθή συμπύκνωσή του σε στρώσεις των 20-30 cm και το υλικό σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής τεχνικής χαρακτηρίζεται ακατάλληλο. Επίσης, το πάχος της εξυγιαντικής στρώσης είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που αξιώνει η ανάδοχος εταιρεία, εκτός προδιαγραφών και μόνο το ανώτερο αυτής  στρώμα θα μπορούσε οριακά να θεωρηθεί αποδεκτό.
Επίσης, παρά το ότι το σκυρόδεμα (με το ενσωματωμένο δύο σειρών πλέγμα) που έχει χρησιμοποιηθεί από την ανάδοχο εταιρεία υπερκαλύπτει ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τις προδιαγραφές του έργου, εν’ τούτοις εδράζεται πάνω σε μια προβληματική και παντελώς ακατάλληλη εξυγιαντική στρώση. Από τα εργαστηριακά αποτελέσματα της εταιρείας ΝΑΜΑ LAB, αλλά και από την επιτόπια αυτοψία των παραβρισκόμενων κατά τη διαδικασία της πυρηνοληψίας προέκυψε ότι το πάχος της πλάκας ήταν αρκετά μικρότερο από τους ισχυρισμούς και τις αξιώσεις της αναδόχου εταιρείας.
Η διαδικασία της προσωρινής – οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου  στο Δ.Δ Άνω Βάθειας», έγινε από την επιτροπή προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, την Τρίτη 27 Αυγούστου 2013. Από την προαναφερόμενη διαδικασία απουσίαζε ο ανάδοχος του έργου.  Η επιτροπή προσωρινής – οριστικής παραλαβής του έργου με βάση τα προαναφερόμενα στοιχεία θεωρεί ότι: «οι χωματουργικές εργασίες, οι εργασίες κατασκευής του συνόλου της εξυγιαντικής στρώσης, αλλά και της κατασκευής της βάσης από σκυρόδεμα (με τη διπλή στρώση πλέγματος), έχουν ουσιώδη ελαττώματα και καθιστούν το σύνολο του έργου απορριπτέο. Υλικά επί τόπου, όπως αυτά περιγράφονται στις αξιώσεις της αναδόχου εταιρείας, δεν υπάρχουν στο χώρο του έργου. Άλλωστε και στο υπ’ αρίθμ ΕΜΠ. Οικ.28/31-07-2012 έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων αναφέρεται ότι δεν διαπιστώθηκαν υλικά επί τόπου του έργου αλλά ούτε και σε φυλασσόμενο χώρο από τον ανάδοχο, όπως διαβεβαίωσε το κλιμάκιο της επίβλεψης αλλά και ο ανάδοχος κατά την επιτόπου συνάντηση στο έργο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης του κλειστού γυμναστηρίου της Άνω Βάθειας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών και η διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας, ήταν σημείο αιχμής για τον δήμαρχο Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου της Άνω Βάθειας, συζητήθηκε και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013.
Κατόπιν όλων τούτων ο Δήμος Ερέτριας θα προχωρήσει σε δίωξη κατά παντός υπευθύνου.