Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου στο Infootball.gr

«Είμαστε αποφασισμένοι για τομές»
01/09 18:08 Συντάκτης: Δημήτρης Θεοδώρου

Πριν από τέσσερα χρόνια έκανε την εμφάνισή της σαν... ιδέα, ένεκα των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Με την έλευση της νέας διοίκησης στην ΕΠΟ το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος, αμέσως δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και, πλέον, η αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός! Η συγχώνευση δύο κατηγοριών και η δημιουργία της ερασιτεχνικής Γ' Εθνικής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς απομένει μόνο ο καταρτισμός των έξι ομίλων και η κλήρωση για το αγωνιστικό πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν, ενέργειες που θα διενεργηθούν αύριο το πρωί (11.00) στην Φλώρινα.
Για τη νέα κατηγορία, αλλά και για τις προθέσεις που υπάρχουν στα γραφεία της ΕΠΟ μίλησε στο Infootball.gr o αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που επισήμανε πως ο Γιώργος Σαρρής «είναι αποφασισμένος να ....
προχωρήσει σε τομές».

*Ολα έτοιμα για την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος. Πως αποφασίσατε να επιλέξετε την Φλώρινα για για τόπο διεξαγωγής της;
«Σε συνεργασία με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, η Επιτροπή Πρωταθλήματος αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε η ΕΠΣ Φλώρινας για φιλοξενία της διαδικασίας. Κάθε χρόνο η κλήρωση γίνεται στην Αθήνα, προσπαθούμε σε όσα πράγματα μπορούμε, να επιτυγχάνουμε μία αποκέντρωση».

*Υπάρχει εδώ και μεγάλο διάστημα η φήμη πως έχουν ασκηθεί πιέσεις από διάφορες ομάδες για ''ειδική μεταχείριση'' στον καταρτισμό των ομίλων. Είναι αλήθεια;
«Δεν έχει υπάρξει καμία ενόχληση από κανέναν! Η μοναδική ομάδα και η μοναδική Ένωση που μας έχουν ζητήσει αλλαγή είναι η ΑΕ Καραϊσκάκης και η ΕΠΣ Άρτας, επειδή το συγκεκριμένο σωματείο θα τοποθετηθεί στον όμιλο της Πελοποννήσου. Γνωρίζουμε ότι το σωματείο νιώθει αδικημένο, όμως δεν γινόταν να αποφευχθεί αυτή η ενέργεια. Άλλωστε, αυτά που διανύουμε είναι χρόνια αναδιάρθρωσης, την επόμενη σεζόν οι όμιλοι θα είναι τέσσερις, οπότε οι αποστάσεις θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλες για τις ομάδες».

*Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη νέα κατηγορία;
«Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών υπήρχε από το 2009, όταν ο κ. Σαρρής ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλήματος της Δ' Εθνικής. Φαίνονταν από τότε πως τα αποτελέσματα της κατάστασης που υπήρχε μέχρι πριν λίγους μήνες θα ήταν καταστροφικά για τα σωματεία και τους παράγοντες. Η διοίκηση εκείνης της περιόδου, όμως, δεν είχε το θάρρος να πάρει δραστικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.
Τι να συζητάμε; Ότι σε άλλες, προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρχαν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου; Στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας δεν χωρούν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες! Μάλιστα, πρέπει να μειωθούν οι ομάδες και στη Σούπερ Λίγκα και στη Football league, να είναι το πολύ 16!
Η ομοσπονδία πρέπει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, να τις διαμορφώνει και να έχει τη σύνεση να συμβουλεύει τα σωματεία.
Εμείς, ως νέα διοίκηση, οφείλουμε να κάνουμε τομές. Και να είναι όλοι σίγουροι ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος».

*Υπάρχει η αίσθηση πως το νέο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής θα είναι άκρως ανταγωνιστικό...
«Φυσικά και θα είναι ανταγωνιστικό! Και, μάλιστα, πιστεύω ότι το πρωτάθλημα τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερο και θα φέρει πολλούς χορηγούς. Φέτος θα βοηθήσει πολύ το πρωτάθλημα η παρουσία της ΑΕΚ, την οποία κανείς δεν περίμενε όταν σχεδιάζαμε τη μορφή της κατηγορίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ερασιτεχνική κατηγορία θα έχει σωματεία από πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας και, έτσι, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αρκετές περιοχές. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις ομάδες, αλλά και για την Ομοσπονδία».

*Αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί χορηγίες για την ενίσχυση των σωματείων;
«Οι προκηρύξεις βγήκαν πρόσφατα. Σχεδόν αμέσως, το τμήμα μάρκετινγκ της ΕΠΟ, του οποίου ηγείται ο κ. Γιάννης Φαρφαρέλης, παρέλαβε τον σχετικό φάκελο και βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγιών. Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τι εξελίξεις υπάρχουν».

*Ποιος εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Κυπέλλου Γ' Εθνικής; Ποιος είναι ο στόχος του θεσμού;
«Είναι καθαρά ιδέα του κ. Σαρρή, την οποία υπερψήφισε το διοικητικό συμβούλιο. Καταρχάς, θεωρούμε ότι αυξάνει την αίγλη στον θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Ουσιαστικά, δίνεται η ευκαιρία και στην ομάδα της Ένωσης, που είναι πολύ πιο αδύναμη από αυτές της Γ' Εθνικής, να διεκδικήσει το κύπελλο! Πάντα το οικονομικό κομμάτι είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Τόσο οι ομάδες που θα αγωνιστούν, όσο και η Ομοσπονδία, θα έχουν περισσότερα έσοδα. Είναι κάτι το πρωτοποριακό , που πιστεύουμε πως θα στεφθεί με επιτυχία».

*Αντιμετωπίζει πρόβλημα η ΕΠΟ;
«Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε. Τα προηγούμενα έτη δεν είχε γίνει σωστή διαχείριση, εμείς επιδιώκουμε να βάλουμε τάξη και να... συμμαζέψουμε την κατάσταση».

*Πως κρίνετε το ξεκίνημα στη Σούπερ Λίγκα;
«Νομίζω ότι η οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, δίνει την ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες είναι αναγκασμένες να στραφούν σε δικά μας παιδιά και να αφήσουν τις μεταγραφές ξένων. Το είδαμε και στα αποτελέσματα, αλλά και στο ποδόσφαιρο που παίχθηκε, πως πολλές ομάδες, κυρίως επαρχιακές, στηρίζονται σε νεαρούς, Έλληνες ποδοσφαιριστές, βγάζοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα στον αγωνιστικό χώρο».

*Έχει ξεχωρίσει ήδη ο Ολυμπιακός... Ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός μπορούν να τον κοντράρουν;
«Ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι έχει δυναμική, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο, όμως όλα είναι πιθανά».

*Το πλάνο με τις δεύτερες ομάδες των ΠΑΕ και τη συμμετοχή τους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σε ποιο σημείο βρίσκεται;
«Προς το παρόν έχει... κολλήσει, όμως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αν προχωρήσει, θα γίνει κατόπιν συνεργασίας τόσο με τη Σούπερ Λίγκα όσο και με τη Football league. Προσωπικά, θεωρώ ότι αν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας γίνουν 16 ή και 14, θα μπορούν να υπάρχουν αρκετές ομάδες στη football league, για να παίζουν και οι δεύτερες των ΠΑΕ, χωρίς φυσικά να έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον και το δικαίωμα να ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα.
Επίσης, θέλω να συμπληρώσω πως η ΕΠΟ δίνει πολύ βάση στα πρωταθλήματα υποδομών που διοργανώνει. Είναι πολύ σημαντικό το Ενωσιακό πρωτάθλημα των μικτών ομάδων, που γίνεται υπό την επίβλεψη του Φερνάντο Σάντος, και στο οποίο αγωνίζονται πολλά νεαρά παιδιά με πλούσιο ταλέντο! Μέσα από τις Ενώσεις και τα παιδικά πρωταθλήματα αναδεικνύονται ποδοσφαιριστές, τους οποίους οι ΠΑΕ πρέπει να αξιοποιήσουν. Αν το πράξουν, τόσο οι ίδιες θα έχουν όφελος όσο και οι εθνικές ομάδες».