Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι για τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό κόσμο, με διαθεσιμότητες, απόλυση των αναπληρωτών συναδέλφων μας, κακή διαχείριση του προσωπικού με υποχρεωτικές μετατάξεις χωρίς οργανόγραμμα, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μηδενικούς διορισμούς, αλλαγές εκ του προχείρου στα αναλυτικά προγράμματα κι έναν ανελέητο επικοινωνιακό πόλεμο ενάντια στους εκπαιδευτικούς, φτάνουμε αρχές Νοέμβρη, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου, να....
έχουμε τεράστια κενά στις εκπαιδευτικές μονάδες και προβλήματα ομαλής λειτουργίας των σχολείων. 
Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί ακόμη στα περισσότερα σχολεία είναι, ότι κάθε μέρα αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει κανένας σοβαρός προγραμματισμός.
Τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία διευθυντών και υπόδειξη σχολικών συμβούλων, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά ή με παρότρυνση προς εκπαιδευτικούς για ανάληψη υπερωριών ή με περικοπές ωρών μαθημάτων, κάτι που δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. Φ.361.1/857131179/Δ1-19/11/2007, αναθέσεις υπερωριών μπορεί να κάνει μόνο ο σύλλογος διδασκόντων, ενώ οι περικοπές ωρών είναι εκτός νομικού πλαισίου.
Επειδή οι εκπαιδευτικοί είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κακοδαιμονία που επικρατεί στην εκπαίδευση όλο αυτό το διάστημα, κι επειδή με μπαλώματα δεν δομείται εκπαιδευτικό σύστημα, καλούμε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολικών μονάδων, προϊσταμένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους, περιφερειακούς διευθυντές), να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του Υπουργείου, για τη συμπλήρωση των κενών και τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, με προσλήψεις αναπληρωτών, ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
Ζητάμε από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, να αναγνωρίσει την προχειρότητα με την οποία έχει χειριστεί τα ζητήματα της εκπαίδευσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, ώστε να καλυφθούν τα κενά, τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά και όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ